spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalMarile companii occidentale pleacă din Rusia

Marile companii occidentale pleacă din Rusia

Tot mai multe dintre marile companii ale lumii au anunțat că nu vor mai furniza produse pe piața rusă și că își încetează producția în această țară. Potrivit digi24, printre companiile care renunță la piața rusească, după ce Putin a inițiat un război de agresiune împotriva Ucrainei, se numără BMW, Ford și Apple. Anterior, Audi și General Motors au făcut anunțuri similare.

„Am întrerupt toate vânzările de produse în Rusia. Săptămâna trecută, am oprit toate exporturile în țară. Apple Pay și alte servicii au fost limitate în Rusia. RT și Sputnik nu mai sunt disponibile pe App Store în afara Rusiei. Am oprit inclusiv funcțiile de urmărire a traficului și incidentelor pe Apple Mapps în Ucraina, ca măsură de siguranță și de precauție pentru cetățenii ucraineni.

Vom evalua situația și suntem într-o comunicare constantă cu guvernele afectate de acțiunile pe care le facem. Ne alăturăm tuturor celor care cer să se ajungă la pace”, a transmis Apple.

Şi Ford își suspendă operațiunile în Rusia

De asemenea, și Ford își suspendă operațiunile în Rusia, cu efect imediat, a anunțat marți compania, potrivit CNN. Producătorul auto deține o participație de 50% în Ford Sollers, o societate mixtă între producătorul auto american și compania rusă Sollers.

Ford a anunțat, în plus, și că va dona 100.000 de dolari către Global Giving Ukraine Relief Fond, pentru toți ucrainenii și familiile ucrainene care au fost forțați să plece din casele lor ca urmare a agresiunii rusești.

„Având în vedere situația, am informat astăzi partenerii noștri JV că ne suspendăm operațiunile în Rusia, cu efect imediat, până la o nouă notificare”, au spus reprezentanții Ford în declarația lor.

Producătorul auto german BMW a anunțat, de asemenea, marți, că oprește exporturile în Rusia dar și că își înterupe producția în această țară, conform Reuters.

Săptămâna trecută, și companiile auto Audi și General Motors au anunțat că nu vor mai livra pe piața rusă.

ExxonMobil și Boeing s-au alăturat listei

De asemenea gigantul energetic ExxonMobil și grupul aviatic Boeing s-au alăturat listei companiilor care sancționează invazia Rusiei. ExxonMobil a anunțat că va ieși dintr-un proiect comun în valoare miliarde de dolari, pe care îl avea cu compania de stat rusă Rosneft, relatează BBC.

Și alte mari companii petroliere, ca BP, Shell și Equinor, au luat măsuri similare.

De asemenea, cel mai mare producător de avioane din lume, Boeing, a anunțat că-și suspendă operațiunile în Rusia.

ExxonMobil operează în prezent și deține o participație în zăcămintele de petrol și gaze din Insula Sahalin, alături de Rosneft și companii din Japonia și India.

Compania a spus că va renunța acum la operațiunile rusești de petrol și gaze, care au fost evaluate la peste 4 miliarde de dolari, și va opri noile investiții în țară.

Anul trecut, ExxonMobil a angajat peste 1.000 de oameni în toată țara, la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Iujno-Sahalinst, potrivit site-ului său.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de energie din lume.

Anunțul a venit în momentul în care țițeiul Brent – punctul de referință internațional pentru prețul petrolului – a atins 110 de dolari pe baril, marcând cel mai înalt nivel înregistrat în mai bine de șapte ani.

Luni, gigantul energetic BP a anunțat că își va vinde pachetul de 19,75% din Rosneft după „actul de agresiune” al Rusiei asupra Ucrainei.

În aceeași zi, Shell a anunțat că va încheia toate asociațiile sale cu compania energetică rusă Gazprom.

Producătorul norvegian de petrol Equinor a spus de asemenea că va începe procesul de renunțare la întreprinderile sale mixte din Rusia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...