joi, martie 28, 2024
AcasăInternaționalZelenski retrage soldaţii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din...

Zelenski retrage soldaţii ucraineni din toate misiunile de menţinere a păcii din lume

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a decis marţi să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond pentru ca acestea să se alăture eforturilor de apărare a ţării împotriva ofensivei militare ruse, potrivit digi24.ro.

Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral) a postat pe contul său oficial de Telegram decretul prin care preşedintele ucrainean dispune această măsură.

„Zelenski a decis să recheme forţele de menţinere a păcii din toate misiunile din lume. Obiectivul este ca ele să participe la apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului”, a explicat legislativul de la Kiev, citat de Agerpres. Acest decret nu a fost publicat încă pe site-ul oficial al preşedinţiei ucrainene, remarca marţi dimineaţă Ukrainska Pravda.

Potrivit paginii de internet a Reprezentanţei permanente a Ucrainei la ONU, ţara contribuie la misiunile Naţiunilor Unite de menţinere a păcii din 1992.

„Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să retragă trupele ucrainene de menţinere a păcii – militari cu pregătire înaltă – din toate misiunile din lume. Împreună cu echipamente (inclusiv elicoptere), ca să ne întărim armata pentru respingerea agresiunii ruse”, a indicat pe pagina sa de Facebook adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev Andrii Sibiga. Documentul intră în vigoare din momentul publicării sale.

În prezent, ucrainenii participă la operaţiunile de menţinere a păcii ale căştilor albastre în şase zone fierbinţi din lume: în Republica Democratică Congo, în Sudanul de Sud, în Cipru, în Kosovo, în Abyei (între Sudan şi Sudanul de Sud) şi în Mali, notează EFE, potrivit sursei citate.

În Kosovo, contingentul de căşti albastre ucrainean este compus din 40 de militari, în Republica Democrată Congo, Ucraina dispune de 13 soldaţi, iar în Republica Coasta de Fildeş de 56 de persoane, potrivit Ukrainska Pravda.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...