spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalPremierul polonez propune reconstrucția Ucrainei cu fonduri din activele rusești confiscate

Premierul polonez propune reconstrucția Ucrainei cu fonduri din activele rusești confiscate

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a propus luni ca activele statului şi ale oligarhilor ruşi îngheţate în Occident să fie confiscate definitiv şi destinate unui fond pentru reconstrucţia Ucrainei, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Agresorul brutal care a atacat o ţară trebuie să plătească preţul cel mai ridicat care poate fi impus în democraţie şi în cadrul coexistenţei paşnice a naţiunilor”, a declarat Morawiecki, la finalul unei întâlniri cu omologii săi lituanian, Ingrida Simonyte, şi ucrainean, Denis Şmîgal.

El a făcut apel la comunitatea internaţională să le dea ucrainenilor „o speranţă de reconstrucţie, speranţa unui viitor” care trebuie să se bazeze „pe un mare fond format din activele ruse” confiscate.

„Îngheţaţi complet activele statului rus, confiscaţi-le. Îngheţaţi activele oligarhilor ruşi, mari şi mici, oameni de afaceri şi politicieni. Ele trebuie să le servească oamenilor, victimelor dezarmate ale regimului Putin. Trebuie ca ele să fie folosite la reconstrucţia statului care îşi apără eroic independenţa şi suveranitatea”, a spus Morawiecki, potrivit sursei citate.

Ingrida Simonyte şi Denis Şmîgal s-au pronunţat şi ei în favoarea întăririi sancţiunilor.

Apel pentru instaurarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei 

Denis Şmîgal, care a calificat Rusia drept „stat terorist”, a reînnoit apelul ucrainean la instaurarea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării sale „pentru a salva mii de vieţi ale ucrainenilor (…) de bombardamentele aeriene” ruse. Această solicitare a fost deja respinsă de ţările occidentale, care estimează că măsura ar putea fi considerată un act de război.

Premierul lituanian, care a estimat că „impactul complet al sancţiunilor va fi simţit după un anumit timp”, a afirmat că aceste măsuri ar trebui să vizeze şi Belarus, pentru că această ţară „şi-a pus la dispoziţie teritoriul pentru această invadare demnă de dispreţ a Ucrainei”, potrivit agerpres.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...