marți, iunie 25, 2024
AcasăInternaționalPublicaţia independentă rusă Novaia Gazeta şi-a suspendat activitatea

Publicaţia independentă rusă Novaia Gazeta şi-a suspendat activitatea

Publicaţia independentă Novaia Gazeta, din Rusia, a anunţat luni suspendarea apariţiei sale atât în format online, cât şi în versiunea tipărită, până la sfârşitul războiului din Ucraina. Anunţul a venit într-un moment în care Kremlinul îşi intensifică presiunea împotriva vocilor critice la adresa sa, informează France Presse.

Publicaţia a fost fondată în 1993 şi s-a bucurat de reputaţia de înalt profesionalism pentru investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia. Acest angajament a costat viaţa a şase angajaţi ai săi, între care jurnalista Anna Politkovskaia, asasinată în 2006 chiar de ziua lui Vladimir Putin.

Potrivit Gazeta de Sud, Dmitri Muratov, redactorul-şef al ziarului, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021, a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că a luat această măsură după ce a primit al doilea avertisment din partea Roskomnadzor (Serviciul federal pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă) în mai puţin de o săptămână, pentru încălcarea unei controversate legi privind „agenţii străini”.

Primul avertisment a venit pe 22 martie

Novaia Gazeta este acuzată că nu a precizat că o organizaţie neguvernamentală menţionată într-unul din articolele sale este calificată drept „agent străin” de către autorităţile ruse, aşa cum cere legea. Ziarul a primit un prim avertisment pe 22 martie, apoi un al doilea luni.

De la declanşarea invaziei din Ucraina la 24 februarie, site-urile multor mass-media ruse şi străine au fost blocate. Novaia Gazeta era ultimul bastion al presei libere rămase active în Rusia.

Autorităţile au votat mai multe legi care reprimă cu pedepse grele cu închisoarea ceea ce ele consideră a fi „informaţii false” despre conflictul din Ucraina.

Legea cu privire la „agenţii străini” este o altă armă utilizată de către autorităţile ruse împotriva organizaţiilor sau persoanelor care critică Kremlinul. Cei calificaţi drept „agenţi străini” sunt obligaţi să se prezinte ca atare în fiecare dintre publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare. Şi mass-media care le menţionează trebuie, de asemenea, să precizeze acest aspect de fiecare dată.

Urmăririle penale pentru pentru încălcarea acestei legi pot avea consecinţe grave. În decembrie, cea mai respectată organizaţie neguvernamentală din Rusia, Memorial, care a fost catalogată drept „agent străin“, a fost interzisă pentru că nu a precizat acest statut în anumite publicaţii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
17.7 ° C
17.7 °
17.7 °
89 %
3kmh
1 %
mar
24 °
mie
27 °
joi
28 °
vin
29 °
sâm
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În oraşul plin de verdeaţă şi gropile sunt semnalizate eco.

EDITORIAL

Dușul rece de sâmbătă seara, mă refer la înfrângerea fără drept de apel a naționalei de fotbal, ne-a arătat scurt și cuprinzător, în mai puțin...

EPIGRAMA ZILEI

Orice nebun sau politician Are-o deficiență la ... bostan : Primul stă rău cu uzul rațiunii Iar celălalt cu-auzul ... națiunii! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...