spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalImagini teribile după retragerea trupelor ruse din Kiev

Imagini teribile după retragerea trupelor ruse din Kiev

Ziua de sâmbătă, a 38-a de război, s-a încheiat cu anunțul că trupele ucrainene au preluat controlul integral asupra regiunii Kiev. În cursul dimineții, primarul Anatoliy Fedoruk al orașului Bucha din regiunea Kiev anunța că ucrainenii au eliberat orașul.

Kyiv Independent, publicație ucraineană independentă, a transmis, de asemenea, că prezența militară rusă la nord-vest, vest și est de Kiev „tocmai a încetat să mai existe”. Ceea ce este tragic însă este faptul că ieri au început să apară și mărturii ale unor noi crime de război. Astfel, retragerea forțelor rusești din jurul Kievului a lăsat dovezi îngrozitoare de atrocități comise împotriva civililor în suburbiile și orașele din regiune, transformate în zone infernale de război de invazia lui Vladimir Putin, relatează „The Guardian”.

Mărturiile cumplite ale atrocităţilor cuprind relatări că femeile au fost violate în fața copiilor lor, mai mulţi copii ar fi fost împușcați fără milă, iar bărbații au fost uciși în masă doar pentru vârsta lor.

Civili executaţi şi lăsaţi ostentativ în stradă

Astfel, coloanele de blindate ucrainene care au intrat sâmbătă şi duminică în Bucha, un oraș situat la nord-vest de capitală, au găsit străzile pline de tancuri și vehicule militare rusești arse, precum și cadavre ale civililor, despre care localnicii au spus că au fost uciși de forțele invadatoare, fără vreo provocare.

Fotografiile din oraș arată bucăți de tancuri și vehicule blindate carbonizate și distruse, aliniate de-a lungul unei străzi, alături de cadavre.

Reporterii Agenției France-Presse au văzut cel puțin 20 de cadavre, toate în haine civile, împrăștiate pe o singură stradă din localitate, iar cadavrul unui fotograf ucrainean dispărut, Maksim Levin, a fost descoperit într-un sat din apropiere.

Trei dintre aceste cadavre se aflau lângă bicicletele lor, în timp ce alții oameni erau căzuți lângă mașini ciuruite de gloanțe, potrivit AFP.

Una dintre persoanele moarte avea mâinile legate la spate cu o pânză albă, iar pașaportul ucrainean era lăsat deschis lângă cadavrul său, au relatat jurnaliștii care au avut acces în orașul devastat.

Gropi comune

„Toți acești oameni au fost împușcați”, a declarat pentru AFP primarul din Bucha, Anatoli Fedoruk, adăugând că alte 280 de cadavre au fost îngropate în gropi comune din oraș. „Acestea sunt consecințele ocupației rusești”.

De asemenea, printre civilii uciși de ruși s-ar fi numărat și Olha Sukhenko, primăriţa din Motyzhin, la est de Kiev, și întreaga ei familie. Informaţia a apărut după ce batalionul musulman ucrainean „Crimeea” a găsit lângă Motizhin cadavrele unor civili care au fost împușcați. Potrivit informațiilor preliminare, este vorba de familia primăriței, Olha Sukhenko, care a fost răpită pe 23 martie, potrivit „The Guardian”.

Copii folosiţi ca scuturi şi femei violate, ucise şi arse

Într-o altă acuzație de crime de război, trupele rusești ar fi folosit copii pe post de „scuturi umane” în timp ce își regrupau forțele pentru a se retrage.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, s-a declarat „îngrozită de atrocitățile comise la Bucha și în alte orașe din Ucraina”. „Rapoartele despre forțele rusești care țintesc civili nevinovați sunt detestabile. Marea Britanie colaborează cu alții pentru a colecta dovezi și a sprijini investigația privind crimele de război a tribunalului penal internațional. Cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a scris Truss pe Twitter, sâmbătă seara târziu.

Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că soldați ruși au încercat să ardă cadavrele a „4-5 femei, dezbrăcate”, lângă o autostradă la 20 km de Kiev. „Sub pătură se văd 4-5 femei moarte, dezbrăcate, pe care barbarii ruși au încercat să le ardă chiar acolo, pe marginea drumului”, afirmă ministerul Apărării, pe contul său de Twitter.

Mai multe fotografii găsiți pe site-ul Reuters

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...