Conducerea editurii ruse Prosveşcenie, care publică manuale şcolare, a organizat o reuniune în care le-a cerut angajaţilor să scoată din manualele de istorie lucruri considerate ”nepotrivite” despre Ucraina, după ce a exercitat presiuni tot mai mari asupra acestora, în urma invaziei Ucranei, dezvăluie publicaţia Mediazona, blocată de Kremlin, scrie Le Figaro, citată de News.ro.
Această nouă regulă antrenează, declară publicaţiei ruse, sub protecţia anonimatului, angajaţi ai editurii, o autocenzură.
Încă de la începutul invaziei Ucrainei, ei au fost îndemnaţi să reducă la minimum evocărle Ucrainei, un lucru pe care autorii şi editorii au început să-l facă încă de la prima invazie a Ucrainei, în 2014.
Acestora li s-a recomandat deja să scoată steagul ucrainean din pasaje în care se evocă, în manualele şcolare, heralidica steagurilor naţionale. Această ştergere a Ucrainei şi a menţionării capitalei ucrainene Kiev din manuale de istorie nu este însă simplu de realizat.
Unii editori încearcă să găsească formule prin care să desemneze Ucraina, fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă unele pasaje sunt şterse pur şi simplu de către superiorii lor.
Asupra editurii Prosveşcenie se exercită presiuni atât de mari pentru că este cea mai importantă editură de manuale din Rusia. Ea primeşte 80% dintre fondurile dedicate achiziţionării de manuale şcolare de la statul rus. Potrivit sursei citate, redactarea impusă nu se opreşte însă doar la Ucraina.
După ce Moscova a interzis drept ”extremiste” unele reţele de socializare americane, ca Facebook sau Instagram, editorii sunt obligaţi să se asigure că acestea nu sunt menţionate în lucrări, lucru valabil şi pentru Meta.