joi, mai 19, 2022
AcasăInternaționalKremlinul declară că livrarea de arme grele Ucrainei ameninţă securitatea europeană

Kremlinul declară că livrarea de arme grele Ucrainei ameninţă securitatea europeană

Kremlinul a insistat joi asupra faptului că livrările de arme grele Ucrainei de către ţările occidentale constituie o ameninţare pentru securitatea continentului european, relatează EFE şi Reuters, citat de agerpres.

Comentariul lui Peskov se înscrie într-un tipar de escaladare a retoricii de ambele părţi, întrucât Occidentul şi-a intensificat livrările de arme către Ucraina, iar Moscova l-a acuzat că poartă un război prin procură împotriva Rusiei.

Peskov a răspuns astfel la o întrebare despre afirmaţiile ministrului britanic de externe Liz Truss, care a declarat miercuri că ţările care se opun invaziei Rusiei în Ucraina trebuie să îşi dubleze sprijinul, inclusiv prin furnizarea de arme grele, tancuri şi avioane.

Rusia a avertizat anterior că va considera armele furnizate Ucrainei de către Occident drept „ţinte legitime” pentru forţele sale armate.

În acest sens, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat săptămâna aceasta NATO că „luptă împotriva Rusiei printr-un interpus şi înarmează acest interpus”.

Moscova a criticat de asemenea livrările Pentagonului către Ucraina a unor elicoptere de fabricaţie rusească care erau destinate – conform unui contract ruso-american din 2011 – Afganistanului. „Decizia SUA de a furniza Ucrainei elicopterele ‘afgane’ încalcă grav dreptul internaţional şi contractele ruso-americane respective”, a denunţat într-un comunicat Serviciul federal rus de cooperare tehnico-militară (FSVTS).

Rusia, a cărei invazie în Ucraina a provocat moartea mai multor mii de oameni şi strămutarea altor câteva milioane, a catalogat în mod constant NATO şi Occidentul drept agresori care au forţat-o să-şi apere propria securitate.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri potrivit sursei citate: „Dacă cineva are intenţia să intervină din exterior în evenimentele în curs de desfăşurare în Ucraina şi să creeze ameninţări strategice pentru Rusia care sunt inacceptabile pentru noi, ar trebui să ştie că loviturile noastre de răspuns vor fi fulgeratoare”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
12.7 °
10 °
63 %
2.7kmh
79 %
joi
19 °
vin
25 °
sâm
25 °
Dum
18 °
lun
12 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Sunt gesturi de care nu poți scăpa, oricât de tare se schimbă sistemul de sănătate.

EDITORIAL

Mișcarea consumeristă atinge astăzi praguri și forme de neimaginat în urmă cu câteva zeci de ani. S-a ajuns în acel punct în care și...

GÂNDUL ZILEI

Oamenii sunt de trei feluri : deştepţi, normali şi proşti. Cei deştepţi învaţă din greşelile altora, cei normali din ale lor iar proştii nici...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...