marți, martie 19, 2024
AcasăInternaționalNoi ameninţări din partea Rusiei după ce Finlanda și Suedia au anunţat...

Noi ameninţări din partea Rusiei după ce Finlanda și Suedia au anunţat că vor să adere la NATO

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat, luni, că alegerile făcute de Finlanda și Suedia privind aderarea la NATO sunt greșeli care vor avea „consecințe de amploare” și vor duce la schimbarea radicală a situației globale.

Potrivit agenției Interfax, citată de Reuters, răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, „va depinde de consecinţele practice ale aderării” celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică. Oficialul a mai afirmat că Suedia şi Finlanda „nu ar trebui să-şi facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu” cu această nouă situaţie.

„Pentru noi este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită din această decizie”, a spus Riabkov, afirmând că „nivelul tensiunii militare va creşte, iar situaţia în acest domeniu va fi mai puţin previzibilă”.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat, duminică, că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, lucru care a atras un răspuns nemulțumit din partea Moscovei.

Totodată, premierul suedez Magdalena Andersson a declarat că va merge luni în parlament pentru a asigura sprijinul pentru o cerere, pe care aliații NATO se așteaptă să fie făcută împreună cu Finlanda.

Suedia și Finlanda au fost ambele neutre de-a lungul Războiului Rece, iar decizia lor de a se alătura NATO ar fi una dintre cele mai mari schimbări aduse arhitecturii de securitate a Europei timp de decenii, reflectând o schimbare radicală a opiniei publice în regiunea nordică, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...