marți, martie 19, 2024
AcasăInternaționalSuedia și Finlanda și-au depus candidaturile la NATO

Suedia și Finlanda și-au depus candidaturile la NATO

Finlanda şi Suedia și-au depus astăzi, împreună, candidaturile pentru aderarea la NATO. Cele două ţări nordice renunță astfel la politica de nealiniere, în urma invaziei ruse în Ucraina.

După aprobarea cu o majoritate zdrobitoare, de peste 95%, a parlamentului finlandez, toţi paşii au fost făcuţi pentru depunerea simultană a cererilor de aderare ale celor două ţări la sediul Alianţei de la Bruxelles. Ambasadorii celor două țări la NATO s-au întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a transmite cererile de aderare.

În condiţiile în care președintele rus Vladimir Putin a părut să scadă tonul ameninţărilor cu represalii în eventualitatea unei aderări a celor două țări la NATO, principalul obstacol pare să vină acum din interiorul Alianţei. Turcia, a cărei ratificare este imperativă ca şi în cazul celorlalte 30 de state membre NATO, şi-a reafirmat luni ostilitatea faţă de aderarea Suediei şi Finlandei, în pofida discuţiilor diplomatice din acest weekend.

Ankara nu va ceda, a spus preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, acuzând Suedia că este o pepinieră a organizaţiilor teroriste şi reproşându-i că a adoptat sancţiuni împotriva ţării sale.

Analiştii estimează că Turcia încearcă cu siguranţă să obţină ceva în contrapartidă la aprobarea aderării, de exemplu ridicarea refuzului SUA de a-i vinde Ankarei avioane de luptă F-35. Ankara reproşează în special Suediei şi Finlandei că nu-i aprobă cererile de extrădare a persoanelor pe care le acuză că sunt membre ale unor organizaţii teroriste, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan, şi că au îngheţat exporturile de arme în Turcia.

În pofida acestor dispute, preşedintele finlandez s-a declarat optimist că va obţine susţinerea Turciei, „cu ajutorul discuţiilor constructive.

Suedia se bucură să lucreze cu Turcia în NATO şi această cooperare poate fi un element al relaţiei noastre bilaterale, a spus Magdalena Andersson, dând asigurări că Stockholmul este angajat în combaterea tuturor formelor de terorism.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...