duminică, iulie 3, 2022
AcasăInternaționalScandal în Parlamentul European. A fost respins un proiect-cheie privind combaterea schimbărilor...

Scandal în Parlamentul European. A fost respins un proiect-cheie privind combaterea schimbărilor climatice

Eurodeputaţii au respins miercuri un text-cheie privind reforma pieţei europene a carbonului cu scopul de a combate schimbările climatice, considerat insuficient de ambiţios de Verzi şi de stânga, ceea ce va duce la o renegociere a sa, relatează AFP și Agerpres.

Potrivit HotNews, acest text, care prevede extinderea pieţei de schimb a cotelor de emisii de CO2, dar şi suprimarea cotelor gratuite pentru industriaşii europeni în schimbul unei taxe pe carbon la frontierele UE, a fost respinsă spre surprinderea generală cu 340 de voturi contra, 265 pentru şi 34 de abţineri.
Parlamentul European urmează să se pronunţe miercuri asupra a opt din cele 14 texte din foaia de parcurs propusă în iulie 2021 de Comisia Europeană pentru a reduce cu 55% până în 2030, în raport cu 1990, emisiile de gaze cu efect de seră în UE.

Neînțelegeri în parlamentul de la Strasbourg

„Lovitură de trăsnet! Majoritatea trebuie să-şi revadă propunerea (…) din cauza regulilor insuficient de ambiţioase. Clima nu aşteaptă”, a comentat eurodeputata Karima Delli (Verzi).

„Ce zi teribilă. Este o ruşine să vezi extrema dreaptă votând cu socialiştii şi cu Verzii”, a declarat Peter Liese, din grupul PPE, raportor al textului respins, într-o ambianţă foarte tensionată în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.

Eurodeputatul german a făcut apel la revizuirea textului în comisia parlamentară de specialitate pentru a propune un vot ulterior asupra unei variante revizuite, ceea ce o largă majoritate a eurodeputaţilor a aprobat.

Propunerea legislativă supusă votului eurodeputaţilor privind piaţa carbonului reprezintă un compromis între PPE, primul grup ca pondere din PE, şi Renew Europe (centrişti şi liberali).

Măsurile propuse în planul respins de eurodeputați

Aceasta prevedea în special o reducere cu 63% până în 2030, în raport cu 2005, a emisiilor sectorului supuse tranzacţiilor pieţei europene de carbon – mai mult decât obiectivul propus de Comisia Europeană (-61%), dar în recul net faţă de votul din Comisia ENVI (Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară) a PE (-67%).

De asemenea, textul prevedea ajustarea calendarului pentru eliminarea cotelor de emisii gratuite acordate industriaşilor europeni, pe măsură ce vor fi taxate importurile în UE în sectoarele poluante pe baza preţului CO2 european. Un amendament al textului, propus de PPE şi adoptat miercuri, cerea o menţinere până în 2034 a acestor cote gratuite în UE, în numele competitivităţii întreprinderilor, ceea ce amâna până în 2034 introducerea completă a taxei pe carbon la frontiere.

Anterior, Comisia ENVI a votat ca această „ajustare la frontiere” să se aplice în totalitate din 2030 (cinci mai devreme decât propunea Comisia) şi ca aceste cote gratuite să fie suprimate de la acea dată. Textul final care includea acest amendament a provocat o puternică opoziţie a Verzilor, social-democraţilor şi stângii radicale, dar şi a extremei drepte în hemiciclu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
25.9 ° C
26.6 °
24.4 °
65 %
2.6kmh
83 %
Dum
30 °
lun
33 °
mar
36 °
mie
29 °
joi
24 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9464

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu scumpirile astea la carburanți, altfel se merge la supermarket.

EDITORIAL

Pentru a înțelege de ce nu e apă în județ, e nevoie de o foarte succintă recapitulare. Regia de apă, subordonată CJ, e căpușată...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...