luni, iulie 4, 2022
AcasăInternaționalKosovo anunţă că va depune o cerere oficială de aderare la UE...

Kosovo anunţă că va depune o cerere oficială de aderare la UE până la sfârşitul anului

Premierul kosovar Albin Kurti a anunţat vineri că Pristina va cere statutul de candidată la Uniunea Europeană până la finalul anului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Europa este destinul nostru, Europa este viitorul nostru”, a declarat prim-ministrul kosovar într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul primei vizite pe care o desfăşoară acesta în Balcanii de Vest.

„Aspirăm mereu la statutul de ţară candidată la UE şi vom înainta cererea până la sfârşitul anului”, a spus şeful guvernului din această fostă provincie sârbă a cărei independenţă, declarată în 2008, nu a fost încă recunoscută de Belgrad.

Normalizarea relaţiilor rămâne principalul obstacol în calea europeană atât a Pristinei, cât şi a Belgradului, în ciuda mai multor ani de dialog sub egida UE. Marea majoritatea a ţărilor din UE recunosc independenţa Kosovo, însă nu şi Serbia şi nici aliaţi ai săi precum Rusia şi China, care blochează aderarea Pristinei la ONU.

Scholz a făcut apel la reconcilierea dintre cei doi inamici, la peste două decenii de la războiul dintre aceştia, care a făcut circa 13.000 de morţi, în majoritate kosovari albanezi.

„Pentru Kosovo este important ca dialogul dintre Kosovo şi Serbia, dirijat de UE, să avanseze”, a spus cancelarul german.

Cele două părţi trebuie „să găsească o soluţie politică”

Cele două părţi trebuie „să găsească o soluţie politică, printr-un acord global şi durabil care să contribuie de asemenea la stabilitatea regională”, a afirmat el. Scholz a subliniat necesitatea de a lupta împotriva influenţei Moscovei în Balcani, salutând alinierea Kosovo la sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina.

De la izbucnirea războiului din Ucraina la sfârşitul lunii februarie, autorităţile kosovare insistă asupra necesităţii apropierii de Occident şi cer de asemenea aderarea la NATO. În ceea ce o priveşte, Serbia a condamnat războiul la ONU, dar refuză să se alinieze la sancţiunile occidentale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
31.6 ° C
34 °
31.1 °
32 %
1.9kmh
0 %
lun
33 °
mar
36 °
mie
30 °
joi
23 °
vin
28 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9444

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mergeți de luați benzină cât prețurile conțin reducerea asta teribilă. Că nu ține mult.

EDITORIAL

Conflictul dintre progresismul de la vârful conducerii Uniunii Europene și conservatorismul est-european, în sfera căruia gravitează și majoritatea politicienilor din România, devine tot mai...

EPIGRAMA ZILEI

Cine-n dragoste nu crede N-ar mai călca iarbă verde Ci spini și nisip fierbinte Ca să se învețe minte... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...