joi, iunie 30, 2022
AcasăInternaționalEmmanuel Macron vine în România

Emmanuel Macron vine în România

Președintele Franței, Emmanuel Macron, vine astăzi în România. El va merge la Baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, acolo unde se află militarii francezi care pregătesc Grupul de Luptă NATO din România. Mâine va ajunge acolo și președintele României, Klaus Iohannis.

Este primul turneu al preşedintelui francez în sud-estul Europei, direct afectat de invazia Rusiei în Ucraina.

Macron va vizita și Republica Moldova și este posibil să meargă și la Kiev, relatează AFP, citată de Agerpres.

Foarte aşteptată de săptămâni întregi, vizita lui Macron în Ucraina ar putea avea loc în curând în compania cancelarului german, Olaf Scholz, şi a premierului italian, Mario Draghi, potrivit presei de la Berlin şi Roma. Informaţia nu a fost confirmată de Palatul Elysee, care a precizat că „nimic nu a fost stabilit” până în prezent.

Franţa deţine până la 30 iunie preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi al apărării, Sebastien Lecornu, va ajunge spre seară la baza Mihail Kogălcineanu, lângă Constanţa.

După ce va fi întâmpinat de premierul român, Nicolae Ciucă, şeful statului francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.

Țară-cadru în această operaţiune, Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi. Aceştia formează Batalionul „vârf de lance” („Spearhead Battalion”) împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare.

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

Această misiune va continua să crească în putere cu un total de 1.000 de militari şi întăriri cu tancuri Leclerc până la sfârşitul anului.

Mâine, la prânz, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris din februarie 2021.

Primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998, Emmanuel Macron va exprima „sprijinul (Franţei) în cel mai direct mod posibil” pentru țara afectată în mod deosebit de invazia rusă a Ucrainei, cu care are o frontieră comună.

Franţa ajută financiar şi material Republica Moldova, care dă dovadă de o „solidaritate excepţională” în primirea refugiaţilor ucraineni: peste 480.000 au trecut frontiera acolo şi 80.000 sunt în continuare prezenţi.

În cursul vizitei sale la Paris în mai, Sandu a salutat public „iniţiativa” lansată de Emmanuel Macron de a crea o comunitate politică europeană, despre care a spus că va permite ţării sale „să accelereze” intrarea în UE.

„Înţelegem că aderarea este un proces lung şi complex, care necesită mult efort şi multă muncă. Nu căutăm o scurtătură pe această cale”, a explicat ea

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
28.8 ° C
28.8 °
27.6 °
45 %
5.5kmh
68 %
joi
29 °
vin
32 °
sâm
34 °
Dum
32 °
lun
34 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9430

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Începuseră bine, dar am rămas cu începutul.

EDITORIAL

Faptul că la începutul săptămânii trecute subprefectul județului Sălaj, Virgil Țurcaș, a murit după ce un foișor s-a prăbușit peste el în timp ce...

EPIGRAMA ZILEI

Se zvonește că soborul Spre sfinți făcut-a demers Ca din când în când contorul Să se învârtă ... invers! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...