joi, aprilie 18, 2024
AcasăInternaționalRusia ameninţă lituanienii

Rusia ameninţă lituanienii

♦ Omul din umbră al lui Putin a fost ieri la Kaliningrad, după restricţiile de transport anunţate de Lituania, şi a ameninţat cu repercusiuni.

Unul dintre cei mai importanți apropiaţi ai președintelui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev – secretarul Consiliului rus de Securitate, a ajuns ieri în exclava rusă Kaliningrad pentru a discuta despre securitatea națională, pe fondul unei dispute cu Lituania, care a oprit tranzitul feroviar de mărfuri vizate de sancţiuni UE, transmite Reuters. Rusia susține că măsurile pe care le va lua vor avea un impact negativ asupra populației din Lituania.

“Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile corespunzătoare sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele vor avea un impact negativ grav asupra populației din Lituania. Blocarea de către Lituania, la sugestia țărilor occidentale, încălcând normele și principiile dreptului internațional, a tranzitului unor mărfuri prin teritoriul său către regiunea Kaliningrad arată că nu se poate avea încredere în declarațiile Occidentului”, a declarat ieri Patrușev, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti, citată de “The Guardian”.

Lituania a declarat că interdicția privind tranzitul bunurilor sancționate pe teritoriul său este doar punerea în aplicare a sancțiunilor UE, parte a unei serii de măsuri menite să-l pedepsească pe președintele Vladimir Putin pentru invazia Ucrainei.

Ministerul rus de externe l-a convocat ieri pe ambasadorul UE la Moscova în legătură cu situația, despre care Kremlinul a declarat luni că este mai mult decât gravă.

Cine este Nikolai Patrușev

Patrușev este unul dintre cei trei loiali lui Putin cu care acesta a lucrat încă din anii 1970 la Sankt Petersburg, când al doilea oraș al Rusiei se numea Leningrad.

Ceilalți doi apropiți ai lui Putin sunt șeful serviciului de securitate Alexander Bortnikov și șeful serviciilor de informații externe Serghei Naryshkin. Cei trei formează oamenii cei mai apropiați cu care Putin se sfătuiește.

Puțini dețin atât de multă influență asupra președintelui ca Nikolai Patrușev. Nu numai că a lucrat cu el în vechiul KGB în perioada comunistă, ci a condus și FSB (fostul KGB) din 1999 până în 2008.

În timpul unei reuniuni bizare a consiliului de securitate al Rusiei, cu trei zile înainte de invazie, Patrușev și-a susținut punctul de vedere conform căruia „obiectivul concret” al SUA este să destrame Rusia. Nikolai Patrușev este primul care a instigat la luptă, iar Putin a părut să țină cont e sfaturile acestuia.

Lituania a restricționat tranzitul feroviar

​Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE.

Printre mărfurile interzise se numără cărbunele, metalele, materialele de construcție și tehnologia avansată.

Situată între Polonia şi Lituania, membre ale UE şi NATO, Kaliningrad se aprovizionează din Rusia prin intermediul căilor ferate şi al gazoductelor care trec prin Lituania.

UE neagă că ar fi vorba de o blocadă

O blocadă asupra regiunii Kaliningrad este exclusă, deoarece tranzitul mărfurilor nesancționate de UE continuă acolo, a declarat ieri ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, după ce a fost convocat la ministerul rus de externe, potrivit Reuters. Kremlinul denunță „restricții antirusești” asupra mărfurilor care tranzitează regiunea dintre Kaliningrad și restul Rusiei. Markus Ederer a declarat, după întâlnirea la minister, că a cerut Rusiei să rezolve problema prin mijloace diplomatice.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...