sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInternaționalLavrov se întâlnește cu șefii diplomațiilor occidentale 

Lavrov se întâlnește cu șefii diplomațiilor occidentale 

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ajuns pe insula turistică Bali din Indonezia pentru o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul G20, care va fi umbrită de tensiunile provocate de conflictul dintre Rusia și Ucraina, transmite Reuters.

Reuniunea G20 se desfășoară până vineri în țara gazdă, Indonezia, care anul acesta a fost nevoită să găsească o cale de a organiza un summit mondial afectat de presiuni geopolitice și de o criză alimentară mondială pusă pe seama războiului.

Joi, în zona Nusa Dua din Bali, unde are loc summitul, a fost asigurată o securitate strictă, în timp ce diplomații străini au sosit pe insula tropicală pentru reuniune.

Înainte de sosirea sa în Bali, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că nu trebuie să i se permită Rusiei să folosească reuniunea G20 ca platformă pentru poziția ei.

La summit va avea loc prima întâlnire față în față între Lavrov, ministrul de externe al președintelui Vladimir Putin, aflat în funcție de mult timp, și unii dintre cei mai mari critici ai Rusiei de la invazia din Ucraina.

Lavrov a sosit în Bali și intenționează să discute cu unii omologi din G20 în marja summitului, a relatat agenția rusă de presă TASS, dar miniștri precum Baerbock și secretarul de stat american Antony Blinken au exclus o întâlnire cu Lavrov.

Grupul celor 20 include țări occidentale care au acuzat Moscova de crime de război în Ucraina și au aplicat sancțiuni, dar și țări precum China, Indonezia, India și Africa de Sud, care au fost mai reținute în răspunsul lor.

Unii oficiali din Europa și Statele Unite au subliniat că summitul de la Bali nu va fi unul „obișnuit”, un purtător de cuvânt al ministrului german de externe afirmând că țările G7 își vor coordona reacția față de Lavrov în Bali.

Amintim că, în aprilie, înalți oficiali din Marea Britanie, Canada și Statele Unite au plecat de lângă reprezentanții Rusiei în timpul unei reuniuni financiare a G20 de la Washingto.

În ciuda discuțiilor inițiale privind boicotarea reuniunilor ulterioare ale G20, analiștii spun că națiunile occidentale par să fi decis că ar fi contraproductiv să cedeze cuvântul Rusie.

Discuțiile privind securitatea energetică și alimentară se află pe ordinea de zi a reuniunii de două zile, Rusia fiind acuzată că a alimentat o criză alimentară globală și a agravat inflația prin blocarea transporturilor de cereale ucrainene.i.n.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...