spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalChina îşi face propria staţie spaţială

China îşi face propria staţie spaţială

China a lansat duminică în spațiu cel de-al doilea dintre cele trei module ale stației sale spațiale în construcție, un pas crucial pentru finalizarea instalației, potrivit „Le Figaro”. Nava spațială Wentian, care cântărește aproximativ 20 de tone și nu are astronauți la bord, a fost lansată de o rachetă la ora 14.22 (06.22 GMT) de la centrul de lansare Wenchang de pe insula tropicală sudică Hainan, potrivit CCTV.

Sute de entuziaști s-au adunat pe plajele din apropiere pentru a face fotografii cu lansatorul care se ridica în aer într-o coloană de fum alb. După aproximativ opt minute de zbor, „Wentian s-a separat cu succes de rachetă și s-a plasat pe orbita planificată”, a precizat agenția spațială responsabilă cu zborurile spațiale umane (CMSA), calificând lansarea drept un „succes deplin”.

Modulul laborator, care are o lungime de aproape 18 metri și un diametru de 4,2 metri, se va andoca cu Tianhe, primul modul al stației, care se află pe orbită din aprilie 2021. Operațiunea de andocare este o provocare pentru echipaj, deoarece necesită mai multe manipulări succesive de mare precizie, în special cu un braț robotic.

Echipată cu trei spații de dormit, toalete și o bucătărie, Wentian va servi drept platformă de rezervă pentru a controla stația în caz de defecțiune. Modulul are, de asemenea, spațiu pentru experimente științifice și include un sas care va deveni pasajul preferat pentru ieșirile în spațiu.

Stația spațială ar trebui să fie complet operațională până la sfârșitul anului

Denumită Tiangong („Palatul ceresc” în chineză), dar cunoscută și sub acronimul CSS (Chinese space station), stația spațială chineză ar trebui să fie complet operațională până la sfârșitul anului. După Wentian în acest weekend, cei trei astronauți ai misiunii Shenzhou-14, aflați în prezent pe stația spațială, vor primi în octombrie cel de-al treilea și ultimul modul, Mengtian.

China a decis să-și construiască propria stație după ce Statele Unite au refuzat să îi permită să participe la ISS. Gigantul asiatic investește de câteva decenii miliarde de euro în programul său spațial. China și-a trimis primul astronaut în spațiu în 2003. La începutul anului 2019, o navă spațială a ajuns pe partea ascunsă a Lunii, o premieră mondială.

În 2020, China a adus pe Pământ mostre de pe Lună și a finalizat Beidu, sistemul său de navigație prin satelit, un concurent al GPS-ului american. În 2021, China a plasat un mic robot pe Marte și intenționează să trimită oameni pe Lună până în 2030.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...