marți, aprilie 16, 2024
AcasăInternaționalEstonia și Finlanda au cerut UE să nu mai acorde vize rușilor

Estonia și Finlanda au cerut UE să nu mai acorde vize rușilor

Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși. Apelul a venit la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a spus că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este cea mai importantă sancțiune.

Declarația a provocat o nouă reacție nervoasă a Kremlinului care l-a declarat irațional. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a reacționat și mai violent, şi l-a comparat pe liderul ucrainean cu Adolf Hitler. Între timp, Franța le-a interzis rușilor să mai viziteze castelul Vincennes, o atracție turistică de la marginea Parisului.

Președintele ucrainean a declarat într-un interviu pentru Washington Post că închiderea granițelor pentru turiștii ruși este cea mai importantă sancțiune care ar putea fi adoptată de Occident, pentru a-l face pe Vladimir Putin să înceteze agresiunea.

Orice încercare de a izola rușii sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă”

Kremlinul a reacționat la cererea lui Volodimir Zelenski ca occidentul să nu le mai dea vize rușilor. A spus că nu există nicio șansă ca poporul lui Putin să fie izolat de restul lumii.

Orice încercare de a izola rușii sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectivă. Zelenski însuși ar trebui să înțeleagă că țările europene, care încearcă să pedepsească Rusia, deja plătesc pentru asta în mod activ. Țările plătesc facturile, cetățenii plătesc facturile. Mai devreme sau mai târziu, aceste țări vor începe să se întrebe dacă Zelenski face lucrurile corect și dacă cetățenii lor ar trebui să plătească facturile pentru mofturile lui”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Estonia și Finlanda au cerut Uniunii Europene să nu mai acorde vize rușilor. „Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Zborurile dinspre Rusia sunt oprite, ceea ce înseamnă că, atunci când țările Schengen eliberează vize, vecinii Rusiei poartă povara (Finlanda, Estonia și Letonia sunt singurele puncte terestre de acces). Este timpul să punem capăt turismului din Rusia, acum”, a scris pe Twitter premierul estonian Kaja Kallas.

Finlanda, una dintre țările europene care are graniță cu Rusia, este de aceeași părere.

Părerea mea este că trebuie limitate (n.r: vizele). Nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să se poată mișca liber, să călătorească în Europa, să fie turiști”, a spus Sanna Marin, premierul Finlandei.

Liderii Uniunii Europene vor discuta subiectul vizelor pentru cetățenii ruși la următorul summit. Până atunci, Letonia este singurul stat membru care a decis să nu mai acorde deocamdată vize cetăţenilor ruşi.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10 ° C
12.7 °
9.4 °
88 %
1.6kmh
34 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...