marți, septembrie 27, 2022
AcasăInternaționalSituaţie gravă la centrala nucleară din Zaporojie

Situaţie gravă la centrala nucleară din Zaporojie

Situația este gravă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică într-o ședință de urgență a Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a cerut de urgență ca o misiune de experți să aibă acces acolo, după ce complexul centralei a fost din nou bombardat ieri.

Kievul și Moscova continuă să se acuze reciproc de bombardamentele care pun pe toată lumea în pericol. Se înțeleg numai asupra numărului de bombe care au căzut – zece – peste birouri și stația de pompieri. Instalația și zona înconjurătoare au fost bombardate și săptămâna trecută. Ucraina spune că Rusia a transformat locul într-o bază militară, lansând atacuri de acolo știind că forțele ucrainene nu pot să riposteze. Moscova neagă.

„Trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu”

Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie – aflată sub controlul trupelor ruse și care a fost lovită din nou de bombardamente -, inclusiv pentru evacuarea oamenilor din zonă, informează Reuters.

Oficialii locali ucraineni și cei instalați de Rusia la conducerea regiunii Zaporojie s-au acuzat reciproc pentru o nouă serie de bombardamente care au avut loc joi la centrala nucleară – cea mai mare din Europa – situată în sudul Ucrainei.

„Centrala se află începând de astăzi nu doar în mâinile inamicului, ci și în mâinile unor nespecialiști care ar putea permite producerea unei tragedii”, a declarat ministrul ucrainean de interne, Denis Monastyrsky, într-un interviu acordat Reuters.

„Desigur, este greu să ne imaginăm măcar amploarea tragediei care ar putea avea loc dacă rușii își continuă acțiunile acolo”, a spus el.

În ultimele zile, Ucraina a avertizat asupra riscului unui dezastru nuclear de tipul celui produs în era sovietică la centrala de la Cernobîl.

„Acest lucru înseamnă pentru noi că trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Serviciile de urgență împreună cu Ministerul de Interne discută acum diferite scenarii, inclusiv cel al evacuării”, a adăugat ministrul ucrainean de interne.

Senzori avariaţi

După bombardamentele de joi asupra centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie nu s-a înregistrat nicio scurgere radioactivă, susţine un oficial din administraţia de ocupaţie pro-rusă. „La ora actuală nu s-a constatat nicio contaminare la staţie şi nivelul radioactivităţii este normal”, a scris pe Telegram şeful administraţiei locale civile şi militare instalate în regiunea din sudul Ucrainei controlată de Rusia, Evgheni Baliţki, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Operatorul ucrainean al centralei a informat însă, potrivit AFP, că mai mulţi senzori de radiaţii de la cea mai mare centrală nucleară din Europa au fost avariaţi.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de noile bombardamente din perimetrul centralei, la fel ca după primele lovituri, de săptămâna trecută. Baliţki a afirmat joi că proiectilele au căzut în apropierea unui depozit unde se găsesc câteva tone de deşeuri radioactive, iar o lovitură directă asupra depozitului „ar face tot teritoriul impropriu pentru viaţă”.

În înregistrări video din zonă se vede ridicându-se fum; acesta provine, potrivit oficialului citat, de la un incendiu declanşat pe câmp, după ruperea unei linii electrice.

Centrala de la Zaporojie este controlată din martie de forţele ruse care au invadat Ucraina.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.6 °
13.9 °
69 %
1.7kmh
10 %
mar
22 °
mie
22 °
joi
22 °
vin
24 °
sâm
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când mai puneau și alții mâna pe colac.

EDITORIAL

Dintotdeauna a existat o presiune zdravănă pe bugetul de stat, însă în aceste zile se pare că s-a atins un maxim greu de egalat....

GÂNDUL ZILEI

Dac-ar fi de definit Epigrama, ca idee, E un foc bine-ntețit Concentrat într-o scânteie! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...