sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăInternaționalRegina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 ani. Suverana...

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 ani. Suverana Marii Britanii se afla pe tron de șapte decenii

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață, a anunțat astăzi Palatul Buckingham. Suverana, care a murit la vârsta de 96 de ani, a fost cel mai bătrân monarh care a stat pe tronul britanic.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la vârsta de 96 ani. Elisabeta a II-a a avut cea mai lungă domnie din istoria țării, de peste 70 de ani, depâșind domnia reginei Victoria. Mandatul ei este comparabil, la nivel global, doar cu al regelui francez Ludovic al XVI-lea, care a urcat pe tron la vârsta de 4 ani și a domnit vreme de 72 de ani și 110 zile. Născută pe 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a a devenit succesoare la tron zece ani mai târziu. Pe 11 decembrie 1936, unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a renunțat la tron pentru a se căsători cu o femeie din popor și l-a lăsat în loc pe fratele lui, George al VI-lea.

Primul lider cu care a colaborat: Winston Churchill

Regina a primit vestea că va urca pe tron în timp ce se afla într-un turneu regal în Kenya. Se întâmpla pe 6 februarie 1952, când a murit regele George al VI-lea. Elisabeta avea 25 de ani. A fost încoronată pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, fiind prima procesiune de acest fel care a fost difuzată la televizor.

În timpul domniei sale, regina Elisabeta a II-a a trăit multe episoade și schimbări importante în istoria Marii Britanii – de la Conflictul Nord-Irlandez (1960-1998) la decolonizarea Africii (1960-1975) și la accederea Marii Britanii la Uniunea Europeană (1973), dar și Brexit (2020).

Moștenită de opt nepoți și 12 strănepoți

Elisabeta s-a logodit, pe 9 iulie 1947, cu prințul Philip al Greciei și Danemarcei. Înainte de căsătorie, prințul a renunțat la titlurile grecești și daneze, dar și la religia ortodoxă și s-a convertit la anglicanism. Nu în ultimul rând, a luat numele de familie britanic al mamei sale, Mountbatten. Cei doi s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947, la catedrala Westminster Abbey. Cuplul a avut patru copii: pe prințul Charles (născut în 1948), prințesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) și pe prințul Edward (1964).

Regina are opt nepoți și 12 strănepoți, inclusiv cei trei copii ai ducilor de Cambridge, William și Kate. George, fiul cel mare, este al treilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, în urma tatălui său și al bunicului, prințul Charles.

Cine îi urmează la tron reginei Elisabeta a II-a

1. Prințul Charles este primul în linie ce va moșteni tronul de la mama sa, Regina Elisabeta a II-a. Prinţul de Whales are vârsta de 73 de ani, astfel dacă va ajunge rege, va avea cea mai înaintată vârstă din istorie la care un om accede la tronul Marii Britanii.

Prințul Charles este un apropiat al României, vizitând de nenumărate ori această țară și având la Viscri, în Transilvania, mai multe case. Un susținător declarat al patrimoniului istoric al locurilor, Prințul Charles s-a implicat prin fundația sa, în reabilitarea mai multor imobile istorice din zonă.

2. Prințul William îi va urma la tron tatălui său, Prințul Charles. Dacă prinţul William va fi încoronat, el va primi titlul de William al V-lea, pentru că au mai domnit William I Cuceritorul (1066-1087, primul rege normand al Angliei), William al II-lea (1087-1100, cel care a cucerit Ţara Galilor), William al III-lea de Orania (1689-1702) şi William al IV-lea (1830-1837).

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
88 %
3.6kmh
100 %
sâm
25 °
Dum
21 °
lun
12 °
mar
16 °
mie
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...