spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăInternaționalContraofensiva ucraineană a eliberat 3.000 km2 de teritoriu

Contraofensiva ucraineană a eliberat 3.000 km2 de teritoriu

Contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov pune în dificultate forțele rusești și provoacă prăbușirea axei rusești din nordul Donbasului, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, publicată duminică dimineață.

Trupele rusești nu efectuează o retragere controlată și se grăbesc să fugă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul orașului Izium. Forțele rusești și-au slăbit anterior axa Donbasului de nord prin redistribuirea unităților din această zonă în sudul Ucrainei, complicând eforturile de a încetini avansul ucrainean sau cel puțin de a desfășura o forță de acoperire pentru retragere.

Progresele ucrainene nu se limitează la zona Izium; forțele ucrainene că au capturat sâmbătă Velikiy Burluk, ceea ce ar plasa forțele ucrainene la 15 kilometri de granița cu Rusia. Forțele ucrainene au pătruns în liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au capturat peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu în ultimele cinci zile, începând cu 6 septembrie – mai mult teritoriu decât au capturat forțele rusești în toate operațiunile lor de după aprilie.

Eliberarea Izium, cea mai mare realizare militară de la bătălia pentru Kiev

Trupele ucrainene vor cuceri probabil chiar orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja, notează ISW. Eliberarea orașului Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev din martie.

Aceasta ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40, pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a flanca pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slovyansk – Kramatorsk.

O încercuire reușită a forțelor rusești care fug din Izium ar duce la distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar exacerba problemele de personal militar și de moral ale Rusiei.

Corespondenții de război și bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, că s-au confruntat cu dificultăți la evacuarea din Izium, indicând că forțele ucrainene desfășoară cel puțin parțial încercuriri în unele zone.

Val de minciuni de la Ministerul rus al apărării

Ministerul rus al Apărării (MoD) a anunțat retragerea trupelor de pe linia Balakliya-Izium la 10 septembrie, catalogând în mod nereal retragerea ca fiind o „regrupare” a forțelor pentru a sprijini eforturile rusești în direcția regiunii Donețk – exact cum a procedat Kremlinul după retragerea rusă în urma pierderii Bătăliei pentru Kiev.

MoD nu a recunoscut succesele ucrainene din jurul regiunii Harkov ca fiind factorul principal al retragerii rusești și a susținut că, în ultimele trei zile, comandamentul militar rus a efectuat o retragere controlată din zona Balakliya-Izium. Moscova a afirmat în mod fals că forțele ruse au întreprins o serie de acțiuni demonstrative și au folosit artileria și aviația pentru a asigura siguranța forțelor rusești care se retrăgeau.

Aceste declarații rusești nu au nicio legătură cu situația de pe teren. Incapacitatea Ministerului rus al Apărării de a recunoaște eșecurile Rusiei în regiunea Harkov și de a stabili în mod eficient condițiile de informare duce la prăbușirea spațiului informațional rusesc.

Derută în rândul propagandiștilor Kremlinului

Propagandiștii de televiziune ai Kremlinului au oferit o gamă largă de explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței liniilor de comunicații terestre rusești (GLOCS) din Kupyansk.

Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

De asemenea, experții invitați nu au fost în măsură să confirme narațiunile prezentatorilor, potrivit cărora succesele ucrainene nu sunt semnificative pentru axa Donbas.

O astfel de emisiune poate dezvălui adevăratul progres al „operațiunii militare speciale” publicului larg rus care se bazează pe mass-media de stat și pe Ministerul rus al Apărării pentru actualizări.

Bloggerii și naționaliștii ruși sunt supărați pe ministerul apărării

Anunțul de retragere a distanțat și mai mult comunitățile bloggerilor militari (milblogger) și naționaliștilor ruși care susțin viziunea grandioasă a Kremlinului de a cuceri întreaga Ucraină. Bloggerii militari ruși au condamnat Ministerul Apărării pentru că a păstrat tăcerea, a ales autoizolarea și a denaturat adevărata situație.

Unul dintre ei a declarat chiar că tăcerea Ministerului rus al Apărării este o trădare a militarilor ruși care au luptat și încă luptă în Ucraina. Un altul a remarcat, de asemenea, că Ministerul rus al Apărării a ignorat sau a înjosit în mod repetat comunitatea milbloggerilor care a exprimat îngrijorări cu privire la conducerea militară rusă și la lipsa de transparență pe front.

Înainte de anunțul de retragere, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini cu convoaie militare rusești care se păreau că se deplasau pentru a întări direcția Harkov pe 9 septembrie.

Multe publicații rusești și milbloggeri își exprimaseră speranța că aceste întăriri vor stabiliza linia frontului și vor respinge avansurile ucrainene pe Izium, în ciuda faptului că Ministerul rus al Apărării nu abordase situația în curs de desfășurare cu câteva zile înainte.

Fisuri în fațada propagandistică a Kremlinului

Probabil că milblogerii ruși ar fi acceptat anunțul MoD de retragere, așa cum au făcut-o anterior cu retragerea rusă de pe Insula Șerpilor și alte pierderi tactice rusești, dacă spațiul informațional rusesc nu ar fi fost suprasaturat de imagini cu succesele ucrainene.

Astfel de inconsecvențe în mesaje susțin și mai mult evaluarea ISW conform căreia Ministerul rus al Apărării se confruntă cu provocări în a răspunde la evoluții neașteptate în cadrul informațional stabilit, care prezintă invazia rusă în Ucraina ca pe o operațiune ușoară și fără greșeli.

Cel mai important, astfel de practici de informare inconsecvente erodează încrederea publicului rus în mesajele Ministerului rus al Apărării și dăunează fațadei propagandistice a Kremlinului.

Milbloggeri ruși au criticat, de asemenea, autoritățile de ocupație ruse pentru că nu au organizat măsuri de evacuare în regiunea Harkov.

Unii au remarcat faptul că administrațiile de ocupație sunt dezorientate și lipsite de inițiativă.

Contraofensiva ucraineană paralizează efectiv conducerea ocupației ruse, care probabil se teme pentru soarta sa.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...