marți, iunie 18, 2024
AcasăInternaționalUrsula von der Leyen a propus plafonarea veniturilor companiilor care produc energie...

Ursula von der Leyen a propus plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, miercuri, în plenul Parlamentului European, propunerea de plafonare a veniturilor companiilor care produc energie electrică la un cost redus și a afirmat că marile companii de petrol, gaze și cărbune trebuie să plătească o contribuție la criză.

„Milioane de europeni au nevoie de sprijin. Propunem o plafonare a veniturilor companiilor care produc electricitate la costuri scăzute. Acestea fac venituri pe care niciodată nu le-au luat în calcul, nici nu au visat la ele. Nu mă înțelegeți greșit, în economia noastră de piață socială profiturile sunt bune, dar în aceste vremuri este greșit să primești venituri extraordinare record și profituri, beneficiind de pe urma războiului și a consumatorilor.

În aceste vremuri, profiturile trebuie împărțite și canalizate către cei care au nevoie cel mai mult. Propunerea noastră include și producătorii de energie din combustibili fosili care trebuie să ofere o contribuție de criză iar per total propunerea noastră va strânge peste 140 de miliarde de euro de la statele membre pentru a ameliora lovitura. Acestea toată sunt măsuri de urgență temporare la care lucrăm, inclusiv discuția despre plafoanele de prețuri”, a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European.

În timpul dezbaterilor din Parlamentul European, președinția cehă a anunțat că statele membre vor încerca să aprobe viitoarele propuneri ale Comisiei Europene în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului la sfârșitul lunii septembrie.

Reamintim că România a impus deja de la începutul acestui an o suprataxă care se aplică tuturor companiilor din energie, iar din luna septembrie ele au fost extinse și la traderii de energie.

Ursula von der Leyen nu a dezvăluit și cuantumul acestei taxe, el urmând să fie dezvăluit odată cu propunerea legislativă a Comisiei Europene.

Reducerea consumului de energie va duce la scăderea preţurilor

Ursula von der Leyen a mai declarat că, în contextul crizei energetice de pe piața europeană, „reducerea cererii de energie la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos”.

„Vedem că Rusia manipulează activ piața noastră a energiei. Preferă să ardă gazele, decât să le trimită Europei conform contractelor existente. Această piață nu mai funcționează. Pe lângă asta, criza climatică cântărește greu asupra facturilor noastre. Prețurile au urcat de 10 ori față de nivelul de dinaintea pandemiei. Asigurarea unui trai decent devine o sursă de anxietate pentru milioane de afaceri și gospodării în UE. (…) Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să-și reducă consumul general de electricitate. Apoi e nevoie de sprijin specific pentru IMM-uri”, a declarat Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană este aproape de a finaliza un plan de măsuri care prevede plafonarea profiturilor companiilor energetice şi direcţionarea banilor spre consumatori. De asemenea, potrivit documentului care ar urma să fie prezentat de șefa Comisiei, consultat de Bloomberg, țările membre ar trebui să își reducă consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10% şi cu 5% în orele de vârf.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
65 %
1.2kmh
10 %
mar
28 °
mie
32 °
joi
23 °
vin
27 °
sâm
32 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şantierele electorale au ajuns şi în faţa primăriei. Doar că zelul muncitorilor parcă nu mai e deloc la fel.  

EDITORIAL

Stăm foarte prost… Despre rezultatul alegerilor locale și europarlamentare e vorba. Noul USL a făcut ce era de făcut și a „câștigat” alegerile, procentele...

EPIGRAMA ZILEI

Deși-i mereu colorat În vopsele doctrinare, Lumea s-a edificat Că nu-i … de nicio culoare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...