sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăInternaționalManifestații violente în Iran. Femeile își ard hijab-ul în semn de protest

Manifestații violente în Iran. Femeile își ard hijab-ul în semn de protest

Mii de persoane au ieșit pe străzi marți seara pentru a protesta în zeci de orașe din Iran după moartea de săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, o iraniancă de 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității, scrie CNN, potrivit Digi24.

„Moarte dictatorului!”

În filmările distribuite pe rețelele sociale se poate observa cum mulțimea adunată în centrul orașului Kerman aplaudă și o încurajează pe o femeie care își taie părul descoperit, acesta fiind doar unul dintre protestele organizate în mai multe regiuni din Iran. Filmarea îi arată pe protestatari, majoritatea bărbați, strigând: „Femei, viață, libertate”. Alții se luptă cu forțele de securitate, dau foc eșarfelor și distrug afișe care îl înfățișează pe Liderul Suprem al țării, Ali Khamenei, și strigă: „Moarte dictatorului!”

Într-o altă filmare, tineri protestatari din Teheran mărșăluiesc în jurul focului făcut noaptea în mijlocul străzii și strigă: „Suntem copiii războiului. Veniți, luptați și vom riposta”.

Aproape în toate orașele de provincie din regiunea kurdă a Iranului, precum în Kermanshah și Hamedan, s-au organizat demonstrații de stradă.

„A suferit brusc de o problemă cu inima”

Masha Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit vineri după ce a intrat în comă în urma arestării sale la Teheran la începutul săptămânii, un caz care a adus în atenţie drepturile femeilor în Iran. Originară din regiunea Kurdistan (nord-vest), Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată marți în timp ce se afla la Teheran în vizită cu familia ei. Ea a murit vineri, la spital, după trei zile în comă.

Poliţia a respins suspiciunile de pe social media conform cărora femeia a fost bătută. Poliția din Teheran a declarat că a fost arestată împreună cu alte femei pentru a primi „instrucțiuni” cu privire la regulile vestimentare. „A suferit brusc de o problemă cu inima (…) și a fost dusă imediat la spital”.

Preşedintele Ebrahim Raissi a cerut deschiderea unei anchete.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.9 ° C
19.6 °
17 °
65 %
0.9kmh
74 %
vin
17 °
sâm
27 °
Dum
18 °
lun
14 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam atât mai avem și totul va fi bine.

EDITORIAL

Scandalul momentului e altul decât cel care ar trebui să fie. Asta pentru că o țară întreagă urmărește cu sufletul la gură răfuiala dintre...

GÂNDUL ZILEI

Nu că ar avea un tic Dar mereu așa el zice: Pluralul de la „ilic” E … Ilici și nu „ilice”! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...