sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăInternaționalRusia admite „greşeli” în timpul mobilizării parţiale declanșate de Putin

Rusia admite „greşeli” în timpul mobilizării parţiale declanșate de Putin

Autorităţile ruse ar fi promis  să repare „erorile” comise în procedura de mobilizare decretată de preşedintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, după ce a reieșit că au fost convocate la război inclusiv persoane scutite, care au depășit vârsta prevăzută, sau persoane bolnave, fapt ce a provocat un amplu val de indignare în rândul cetățenilor ruși, potrivit AFP.

În regiunea Volgograd (sud-vest), un militar pensionar, în vârstă de 63 de ani, care suferă de un diabet grav şi probleme cerebrale a fost convocat la un centru de antrenament. În aceeaşi regiune, directorul unei mici şcoli rurale, Aleksandr Faltin, în vârstă de 58 de ani, a primit ordinul de mobilizare, în pofida faptului că nu are efectuat stagiul militar. După ce fiica sa a publicat o înregistrare video pe reţele de socializare care s-a viralizat, bărbatul s-a putut întoarce acasă.

Preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, a mustrat sec autorităţile regionale care supervizează mobilizarea, „o recunoaştere neobişnuită a unor disfuncţionalităţi”, arată AFP.

Ofiţer însărcinat cu probleme logistice, schimbat din funcţie

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă înlocuirea celui mai înalt ofițer însărcinat cu probleme logistice, cu generalul Mihail Mizinţev, un nume greu în Statul Major rus.

Autorităţile prezintă mobilizarea unor persoane scutite drept nişte cazuri izolate, însă declaraţiile lor trădează o îngrijorare faţă de indignarea cu care le răspunde o parte a populaţiei.

Sâmbătă, preşedintele Consiliului Drepturilor Omului de la Kremlin, Valeri Fadeiev, l-a îndemnat pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ”să rezolve în mod urgent problemele” constatate de la începutul mobilizării, pentru a nu ”submina încrederea populaţiei”.

Guvernatorii regiunilor Vladimir, în apropiere de Moscova, şi Leningrad (nord-vest) au promis ca persoanele mobilizate ”din greşeală” să vor întoarce acasă.

Guvernatorul din leningrad, Aleksandr Drozdenko, a cerut duminică şefilor districtelor din regiunea sa ”să primească personal, în mână, cererile locuitorilor şi să se ocupe de fiecare dosar”.

Mai mulţi studenţi au acuzat că au fost convocaţi, în pofida faptului că autorităţile au promis că ei vor fi scutiţi.

Sâmbătă seara, Vladimir Putin a semnat un decret care prevede o scutire a tuturor celor care studiază în universităţi sau şcoli de formare profesională de stat.

Altă situaţie controversată priveşte cazul manifestanţilor împotriva ofensivei ruse în Ucraina, care au primit ordinul de mobilizare în timpul arestului, relatează news.ro

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.6 °
1.1 °
67 %
4.2kmh
53 %
sâm
2 °
Dum
2 °
lun
1 °
mar
2 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

„Tradiţii” strămoşeşti la Mileanca. Porţile furate în noaptea de sfântul Andrei au ajuns şi pe stâlpii de electricitate.

EDITORIAL

Gata, a trecut și Ziua Națională. Politicienii au făcut ceea ce știu mai bine, și anume au ieșit din birouri și și-au recitat discursurile...

GÂNDUL ZILEI

O terasă, bunăoară, Definită elegant, E una scoasă afară Din restaurant! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...