vineri, martie 24, 2023
AcasăInternaționalLiz Truss demisionează din funcția de premier al Marii Britanii, la 45...

Liz Truss demisionează din funcția de premier al Marii Britanii, la 45 de zile de la învestire

Premierul britanic Liz Truss și-a anunțat demisia, într-o discurs susținut în fața reporterilor la intrarea în sediul din Downing Street no 10.

Truss a precizat că l-a anunțat pe Regele Charles al III-lea în legătură cu decizia pe care a luat-o. „Voi rămâne ca premier până când un succesor va fi ales”, afirmat ea.

„Am intrat în funcție într-un moment de mare instabilitate economică și internațională. Familiile și întreprinderile erau îngrijorate de modul în care își vor plăti facturile”, a declarat Truss.

Ea a adăugat că a fost aleasă „cu un mandat pentru a schimba această situație”: „Am reușit să facem față facturilor la energie”. Ea a recunoscut „nu poate îndeplini mandatul” în baza căruia a fost aleasă și că va avea loc o alegere a conducerii „care va fi finalizată în cursul săptămânii viitoare”.

Criză acutizată după ce doi miniştri au părăsit cabinetul

Deja slăbită după repetatele întoarceri de 180 de grade în privința reducerii impozitelor și turbulențele cauzate de politica fiscală pe piețele financiare, autoritatea prim ministrei Truss a suferit miercuri o lovitură din care nu și-a mai putut reveni.

Astfel, miercuri, ministrul de Interne, Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție. Suella Braverman şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial folosind mesageria sa personală, o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului. Totodată, ea a criticat cabinetul lui Liz Truss, spunând că nu s-a ținut de „angajamentele cheie care au fost promise alegătorilor”.

Suella Braverman este a doua membră care a părăsit, în mai puţin de o săptămână, cabinetul britanic, după concedierea lui Kwasi Kwarteng, ministru de Finanțe. Cu ratele dobânzilor la creditele ipotecare în creştere rapidă şi inflaţia ajunsă oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% în septembrie), Truss – care a fost aleasă de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scădea taxele şi impozitele în paralel cu menţinerea cheltuielilor publice – a pierdut lupta  pentru a convinge publicul britanic şi formaţiunea de guvernământ că poate face faţă crizei costurilor vieţii în Regatul Unit.

Cel mai scurt mandat de premier din istoria Regatului Unit

Liz Truss se află în funcție de doar 45 de zile – cel mai scurt mandat al unui prim-ministru britanic. Al doilea cel mai scurt prim-ministru în funcție a fost George Canning, care a murit în 1827 și a avut un mandat de 119 zile, informează BBC.

Problemele au început atunci când primul ei ministru al finanțelor, Kwasi Kwarteng, a speriat piețele financiare cu mini-bugetul său din 23 septembrie. De atunci, neliniștea conservatorilor s-a transformat într-o furie generalizată în cadrul partidului parlamentar.

Demisia sa de joi vine în urma scenelor dramatice de miercuri seară din Camera Comunelor. Apelurile pentru plecarea ei din funcție au continuat să crească în orele care au urmat.

Hunt nu candidează pentru funcția de premier

Jeremy Hunt, ministru al finanțelor recent numit de Truss și considerat favorit la șefia Partidului Conservator, a confirmat că nu va candida pentru a fi următorul lider al formațiunii și prim-ministru al Regatului Unit, mai relatează BBC.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.9 ° C
17.7 °
14.4 °
47 %
3.6kmh
98 %
vin
16 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
16 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Sigur au crezut copiii că are legătură cu învățământul, de aia au mâzgălit.

EDITORIAL

Luni, pe 21 martie, a fost Ziua Mondială a sindromului Down. Nimic neobișnuit în inflația asta de zile mondiale, naționale și locale, unde se...

EPIGRAMA ZILEI

Amicul meu, nu-i brașovean De-aceea să-nțeleg, mi-e greu De ce docil, ca un răcan, La poala ... Tâmpei, stă  mereu! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...