spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăInternaționalBombardamente în Herson, în Ajunul Crăciunului

Bombardamente în Herson, în Ajunul Crăciunului

La zece luni de la începutul invaziei din Ucraina, Vladimir Putin recunoaște că este vorba despre un război. Între timp, armata rusă își limitează loviturile asupra infrastructurii ucrainene din cauza lipsei de rachete, potrivit Ministerului britanic al Apărării.

Cu toate acestea, președintele Volodimir Zelenski avertizează că, în perioada sărbătorilor, „teroriştii ruşi pot deveni din nou activi” și îi sfătuiește pe civili să se adăpostească imediat ce aud alarmele de raid aerian. Ministerul ucrainean al Apărării susține că spitalele din teritoriile ocupate sunt pline de soldați ruși răniți, iar mulți dintre ei mor fără a primi îngrijirile medicale de bază.

„Acesta nu este un război conform regulilor definite”

Cel puţin 8 persoane au murit şi 20 au fost rănite într-un bombardament al forţelor ruse în centrului oraşului Herson din sudul Ucrainei, a transmis sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoşenko, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse. La scurt timp, preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat un act de ‘teroare’ pentru ‘intimidarea’ ucrainenilor.

„Dimineaţa, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în centrul oraşului. Acestea nu sunt instalaţii militare. Acesta nu este un război conform regulilor definite. Este teroare, este a ucide pentru a intimida şi de plăcere”, a scris preşedintele Zelenski pe reţelele sociale.

Spitale supraîncăecate de răniţi

Ministrul adjunct al Apărării, Anna Maliar, spune că unitățile medicale din teritoriile ocupate sunt supraîncărcate cu soldați ruși răniți, transmite Ukrainska Pravda.

„Unitățile medicale de pe teritoriul temporar ocupat al Ucrainei sunt supraîncărcate și nu pot face față unui număr mare de soldați răniți ai forțelor de ocupație rusești”, susține ministrul adjunct ucrainean al Apărării. „Un număr semnificativ dintre ei mor fără să aștepte îngrijiri medicale de bază, de asemenea din cauza lipsei de personal și a lipsei echipamentelor medicale și a medicamentelor necesare”, a adăugat Maliar, subliniind că, pentru a preveni dezertarea celor răniți ușor, camerele în care sunt ținuți sunt închise cu bare de metal.

În plus, ministrul adjunct a raportat că, din cauza pierderilor mari de personal de comandă, ofițerii rechemați din rezervă, în special cei aflați la vârsta pensionării, sunt repartizați în misiuni în unități tactice. „Lipsa lor de experiență de luptă și incompetența provoacă neîncredere în personal și temeri că gestionarea lor va duce la pierderi și mai mari”, a subliniat ea.

Atacuri limitate de ruşi din cauza lipsei de rachete

Forțele ruse își limitează loviturile împotriva infrastructurii ucrainene din cauza ofertei limitate de rachete de croazieră, spune Ministerul apărării al Regatului Unit, citat de The Guardian. „Rusia și-a mărit forța în Ucraina cu zeci de mii de rezerviști din octombrie. În ciuda reducerii lipsei imediate de personal, deficitul de muniții rămâne foarte probabil factorul cheie limitativ al operațiunilor ofensive rusești”, precizează instituția britanică.

În acest context, specialiștii de la Londra afirmă că „probabil că Rusia și-a limitat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii ucrainene la aproximativ o dată pe săptămână, din cauza disponibilității limitate a rachetelor de croazieră”. De asemenea, „este puțin probabil ca Rusia să-și fi mărit suficient stocul de muniții de artilerie pentru a permite operațiuni ofensive la scară largă”, mai scrie în raportul Ministerului britanic al apărării.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...