sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasăInternaționalA murit fostul papă Benedict al XVI-lea. Avea 95 de ani

A murit fostul papă Benedict al XVI-lea. Avea 95 de ani

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la reședința sa din Vatican, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce a renunțat la pontificat din cauza unei stări de sănătate.

Actualul Papă, Francisc, a anunțat pe 28 decembrie că predecesorul său, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, este foarte bolnav, starea sa de sănătate deteriorându-se în ultimele zile. Francisc a cerut atunci tuturor credincioșilor “o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict”.

Potrivit biziday, Joseph Ratzinger a devenit al 265-lea lider al Bisericii Romano-Catolice în aprilie 2005, sub numele de Benedict al XVI-lea. A fost primul papă german din ultimii o mie de ani, iar cardinalii l-au ales cu convingerea că va asigura continuitatea deciziilor luate de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea.

Papa Benedict a demisionat în 2013

Acesta a demisionat în 2013, fiind primul pontif din ultimii 600 de ani care a făcut un astfel de pas, în loc să guverneze pe viață, invocând vârsta sa înaintată. Momentul a culminat însă unor scandaluri și declarații controversate.

Printre altele, fostul papă a sugerat că islamul este în mod firesc violent, a negat existența Holocaustului și a afirmat că folosirea prezervativului pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală nu face nimic altceva decât să le înrăutățească.

În 2012, pontificatul său este implicat în scandalul “Vatileaks”, care a scos la iveală corupția financiară și acuzațiile de șantaj sexual în rândul membrilor aparatului administrativ al Sfântului Scaun. Un tribunal de la Vatican l-a declarat vinovat pe fostul majordom al lui Benedict pentru furt de documente sensibile, care au ajuns ulterior în presă.

La începutul anului următor, pe 11 februarie, Benedict și-a anunțat intenția de a demisiona, afirmând că nu mai are puterea fizică și mentală pentru a conduce Biserica. Anunțul-surpriză a șocat o întâlnire a cardinalilor. La 28 februarie, Benedict a demisionat oficial.

În 2022, un raport independent din Germania a arătat că Benedict a trecut cu vederea patru cazuri de abuz sexual în arhiepiscopia sa, pe când era Arhiepiscop de München, între 1977 și 1982. Fostul Papă și-a recunoscut ulterior greșelile și a cerut iertare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
-3.1 ° C
1.6 °
-3.3 °
90 %
1.6kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-3 °
mar
-4 °
mie
-2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...