spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalMesaj de pace transmis de Papa Francisc la Paştele catolic

Mesaj de pace transmis de Papa Francisc la Paştele catolic

Credincioşii catolici au sărbătorit ieri Învierea, iar Papa Francisc încurajează speranţa în mijlocul „rafalelor îngheţate ale războiului”.

În mesajul său de Paşte adresat ieri lumii, Papa Francisc a părut să le sugereze ruşilor să caute adevărul despre invazia ţării lor în Ucraina şi a făcut apel la dialog între israelieni şi palestinieni în urma violenţelor recente, relatează Reuters.

„Da, fraţi şi surori”, a spus Papa Francisc, „la Paşti s-a schimbat destinul lumii şi în această zi a învierii lui Cristos ne putem bucura, să sărbătorim, prin har pur, cea mai importantă şi mai frumoasă zi a istoriei. «Hristos a înviat! Adevărat a înviat!» – în această urare tradiţională a Bisericii din Răsărit (biserica ortodoxă – n.r.), cuvântul «adevărat» ne aminteşte că speranţa noastră nu este o iluzie, ci adevărul!”, a spus Sfântul Părinte.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, a prezidat ieri o slujbă solemnă, în ziua de Paşte, în Piaţa Sfântul Petru, care era însorită şi plină de credincioşi care l-au salutat pe Sfântul Părinte cu entuziasm după ce frigul neobişnuit pentru Roma l-a forţat să sară peste slujba în aer liber din Vinerea Mare – o măsură de precauţie în urma spitalizării sale pentru bronşită, la sfârşitul lunii martie.

Un covor de 38.000 de flori donate de Olanda a împodobit piaţa pentru cea mai importantă şi mai plină de bucurie sărbătoare din calendarul liturgic al Bisericii –  ziua în care creştinii cred că Iisus a înviat din morţi.

Cu o zi înainte, Papa Francisc, în omilia sa citită în faţa a aproximativ 8.000 de persoane în cea mai mare biserică a creştinătăţii, a vorbit despre amărăciunea, dezamăgirea şi deziluzia pe care mulţi le simt în prezent, transmite News.ro.

„Ne putem simţi neajutoraţi şi descurajaţi în faţa puterii răului, a conflictelor care sfâşie relaţiile, a atitudinilor de calcul şi indiferenţă care par să prevaleze în societate, a cancerului corupţiei, a răspândirii nedreptăţii, a rafalelor îngheţate ale războiului”, a spus Sfântul Părinte.

Papa Francisc a făcut apel la încetarea tuturor războaielor şi, la fel cum face de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, el s-a referit în mod repetat la Ucraina şi la poporul său ca fiind „martirizaţi”.

Chiar şi atunci când oamenii simt că izvorul speranţei a secat, este important să nu rămână îngheţaţi într-un sentiment de înfrângere, ci să caute o „înviere interioară” cu ajutorul lui Dumnezeu, a transmis suveranul pontif, citindu-şi omilia cu o voce puternică şi încrezătoare.

Papa Francisc a încheiat ieri celebrările din Săptămâna Sfântă prezidând o slujbă în ziua de Paşte în Piaţa Sfântul Petru şi apoi a rostit binecuvântarea şi mesajul său bianual „Urbi et Orbi” (către oraş şi către lume) de la balconul central extern al Bazilicii Sfântul Petru.

Paştele este cea mai importantă zi din calendarul liturgic creştin, celebrând ziua în care Biblia spune că Isus a înviat din morţi.

Papa Francisc părea să se simtă bine în timpul Vigiliei Pascale, când a botezat opt adulţi convertiţi la catolicism. Sâmbătă, după ce a început slujba în partea din spate a bisericii, cu aprinderea tradiţională a unei lumânări pascale mari, el a fost adus într-un scaun cu rotile în faţă pentru a prezida slujba.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...