spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalPutin, rupt de realitate şi în discursul de 9 mai

Putin, rupt de realitate şi în discursul de 9 mai

Liderul de la Kremlin le-a vorbit ieri ruşilor despre războiul dezlănţuit împotriva patriei mamă, deşi Rusia a invadat Ucraina şi a anexat ilegal Crimeea.

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat ieri la parada militară din Piaţa Roşie, când Moscova celebrează „Ziua victoriei” împotriva Germaniei naziste. Într-un discurs de 10 minute în Piața Roșie, liderul rus a repetat mesaje pe care le-a transmis de multe ori în cele aproape 15 luni de război al Rusiei în Ucraina. Putin le-a transmis rușilor că lumea se află într-un moment de cotitură și că sunt implicați într-o luptă patriotică pentru viitorul țării lor, promițând că va apăra locuitorii din Donbas. Festivitățile au durat o oră, fără show aviatic, în timp ce la paradă a apărut un singur tanc, chiar dacă presa de stat scria că în fruntea unei „coloane de mecanizate” sunt mai multe tancuri T-34. Tancul care a defilat la paradă a fost un vechi model, folosit de Armata Roșie în cel de-al Doilea Război Mondial

Televiziunea de stat l-a arătat pe Putin poziționat alături de veterani din cel de-al Doilea Război Mondial în Piața Roșie, unde mii de membri ai armatei ruse în uniforme de ceremonie s-au adunat pentru a mărșălui în acompaniamentul unei fanfare militare.

„Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv”, a declarat Putin la paradă, adăugând: „A fost dezlănțuit un război împotriva patriei mamă”. Aceasta în ciuda faptului că Rusia este cea care a invadat Ucraina în urmă cu peste un an, după ce în 2014 anexase ilegal peninsula Crimeea.

Ziua Victoriei este o sărbătoare pentru a onora „bunicii părinților noștri” care „au luptat pentru patrie” și au „salvat lumea de nazism”, a spus Putin, citat de Sky News.

Vladimir Putin a susținut că Rusia se apără împotriva „terorismului internațional” și că își va „apăra cetățenii”.

Președintele rus a susținut din nou că „orice ideologie a supremației este nu este acceptabilă” pentru Moscova și a acuzat elitele occidentale și globaliștii că „provoacă conflicte… încurajează rusofobia și naționalismul”.

„Ei distrug valorile tradiționale ale familiei”, a reafirmat președintele rus, acuzând națiunile occidentale că au „uitat cine a distrus acest rău, cine și-a apărat patria, cine a eliberat popoarele Europei”.

Putin a acuzat alte țări că încearcă să „șteargă memoria adevăraților eroi” prin distrugerea monumentelor comemorative ale luptătorilor și generalilor sovietici. El spune că acestea „creează un adevărat cult al nazismului”.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin încerca să își etaleze puterea militară la Moscova de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, cancelarul Olaf Scholz a îndemnat ieri ca Uniunea Europeană să nu se lase intimidată de liderul de la Kremlin.

 

Ucraina sărbătoreşte Ziua Europei alături de ţările UE

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit ieri la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski şi a marcat „Ziua Europei”, în timp ce la Moscova Vladimir Putin sărbătorea Ziua Victoriei cu o paradă nostalgică în Piaţa Roşie. Ucraina a sărbătorit, în schimb, „Ziua Europei” alături de ţările din Uniunea Europeană la care speră să adere, rupând tradiţia de până acum, când marca şi ea Ziua Victoriei asupra nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial tot la 9 Mai. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat însă luni că de-acum încolo Ucraina va marca Ziua Victoriei la 8 Mai, alături de celelalte ţări europene, în timp ce la 9 Mai va sărbători Ziua Europei.

Capitularea Germaniei naziste a avut loc la 8 mai, dar, din cauza diferenţei de fus orar, Moscova – şi ţările din fostul spaţiu sovietic – a marcat dintotdeauna acest eveniment la 9 mai. „Mă bucur că m-am întors la Kiev, acolo unde valorile care ne sunt dragi sunt apărate în fiecare zi. Aşa că este un loc atât de potrivit pentru a sărbători ziua Europei”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, în condiţiile în care a venit pentru a cincea oară în capitala ucraineană de la începutul agresiunii ruse, din februarie 2022. „Salut decizia preşedintelui Zelenski de a face din 9 Mai Ziua Europei şi aici, în Ucraina”, a adăugat von der Leyen în postarea de pe Twitter, care este însoţită de o fotografie în care merge zâmbind, însoţită de oficiali, pe lângă un tren staţionat într-o gară.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...