luni, septembrie 25, 2023
AcasăInternaționalLupte grele după declanşarea contraofensivei ucrainene

Lupte grele după declanşarea contraofensivei ucrainene

Contraofensiva ucraineană a început în noaptea de miercuri spre joi, iar intensitatea luptelor era în creştere ieri.

Ucraina a început contraofensiva, scrie The Washington Post, care citeză surse din armata ucraineană. Luptele se dădeau ieri în regiunea Zaporojie, unde armata ucraineană ar încerca să taie legătura dintre forțele rusești și Crimeea și să întrerupă liniile de aprovizionare. Mișcările de trupe sunt confirmate și de bloggerii militari ruși, dar și de foști comandanți din armata rusă, care spun că s-au făcut mici incursiuni și nu breșe majore. Atacurile ucrainenilor au început de miercuri noaptea și erau intense ieri dimineață, spun patru oficiali din armata ucraineană sub condiția anonimatului. Trupele implicate în contraofensivă dispun de armament NATO și instruire specifică unei armate NATO, spun aceste surse.

Autoritățile de la Kiev au făcut apel și la militari și la populație să nu dea detalii de pe front și au anunțat deja că nu vor anunța contraofensiva. Luptele se dau într-o regiune puternic fortificată de Rusia.

The Washington Post a stat de vorbă și cu un membru al unei brigăzi care ia parte la contraofensiva din regiunea Zaporojie. Acesta a spus că se dau „lupte grele și neîncetate”, în condițiile în care această regiune a fost puternic fortificată de ruși. „Este foarte dificil pe teren”, a spus acesta. „Artileria și aviația noastră funcționează, dar și ale rușilor funcționează, de asemenea. Este dificil și pentru noi și pentru ei. Forțele armate avansează, dar nu atât de rapid pe cât ne doream”, a precizat militarul.

Se așteaptă ca ofensiva să se desfășoare pe parcursul mai multor luni și va servi drept un test esențial al unei strategii conduse de SUA pentru a pregăti forțele ucrainene cu cele mai avansate tactici de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și oficiali de rang înalt au anunțat în ultimele două săptămâni că forțele armate sunt pregătite pentru contraofensivă, dar au refuzat să indice o dată certă pentru această operațiune.

Trupele ucrainene includ unități specializate de atac înarmate cu arme occidentale și antrenate în tactici NATO, scrie WP.

Blogerii militari ruși au raportat și ei joi lupte grele în regiunea Zaporijia, o parte a liniei frontului care a fost considerată de mult timp ca fiind o locație probabilă a noii campanii ucrainene. Forțele Kievului ar putea avea ca obiectiv să rupă așa-numita punte terestră dintre Rusia continentală și Peninsula Crimeea ocupată, tăind liniile de aprovizionare rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi unele părți din regiunea sudică Herson, vizitând zonele afectate de dezastru și vorbind cu persoanele evacuate după ce avariile la barajul Kakhovka au provocat inundații devastatoare și au lăsat multe persoane fără adăpost.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea de sud-est, a declarat pentru agenția rusă de stat RIA că armata ucraineană aplică „forța maximă” împotriva pozițiilor Moscovei din regiunea Zaporojie, atacurile fiind concentrate în jurul orașului Orikhiv. Rogov a declarat că forțele ucrainene au reușit să câștige teritoriu în apropierea satului Rabotino, unde se dau „bătălii continue”, deși a precizat că atacurile ucrainene au fost respinse cu succes în alte părți.

Oficialul pro-rus a sugerat că trupele ucrainene intenționau să captureze orașul Tokmak pentru a ajunge la Marea Azov, ceea ce ar rupe „puntea terestră” care leagă în prezent forțele Moscovei din Peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.4 ° C
21.6 °
18.3 °
84 %
0.9kmh
8 %
lun
19 °
mar
28 °
mie
28 °
joi
28 °
vin
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă nu vrei să întârzii niciodată nicăieri, există soluții.

EDITORIAL

Am fost la medicul de familie, pentru o trimitere la consult de specialitate, fără trimitere nu se poate. A durat trei ore, fiindcă aparatul...

EPIGRAMA ZILEI

A stat la umbră de dună, S-a bălăcit în lagună Iar acum, culmea, îi tună Să meargă pe jos în ... Lună!   -Dumitru MONACU  

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...