spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăInternaționalRusia loveşte din nou la doi paşi de România

Rusia loveşte din nou la doi paşi de România

După ce trei nave au sfidat blocada maritimă rusească şi au ancorat la Ismail, Moscova a atacat masiv porturile ucrainene.

Un nou atac rusesc cu drone a provocat daune „serioase” în portul ucrainean Ismail de pe Dunăre. Potrivit AFP, guvernatorul regional din Odesa a anunțat că atacul Rusiei a avariat infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre și a provocat incendii în regiunea Odesa.

Ismail este cel mai mare port la Dunăre din fosta Uniune Sovietică și din Ucraina actuală și cel mai mare port ucrainean din Delta Dunării, aici putând ajunge și navele maritime. Portul Ismail se află la o distanță de 80 de km de vărsarea brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră. De asemenea, Ismail se află la o distanță de aproximativ 16 kilometri de orașul Tulcea și la doar circa 200 de metri de granița României.

„Ca urmare a atacului, au izbucnit incendii în instalațiile portuare și în infrastructura industrială din regiune, iar un lift industrial pentru cereale a fost avariat”, a scris guvernatorul Oleh Kiper pe Telegram.

Potrivit canalelor Telegram ucrainene de monitorizare, câteva – probabil cinci – drone „Shahed” de fabricație iraniană – au zburat în direcția porturilor ucrainene de pe Dunăre, Ismail și Reni.

Presa ucraineană a relatat că la Ismail au fost avariate clădirile stației maritime și ale Companiei de transport maritim de pe Dunăre.

Comandamentul operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că o serie de clădiri administrative cu mai multe etaje au suferit pagube semnificative.

Cu o zi înainte, Forbes a raportat că, pentru prima dată de la retragerea Rusiei din acordul privind cerealele, trei nave străine au sosit într-unul dintre porturile ucrainene de pe Dunăre. Potrivit publicației, navele grecească și israeliană au trecut în direcția portului Ismail prin Bosfor, iar nava turco-georgiană a venit din nordul Turciei.

Rusia, după ce s-a retras la 17 iulie din „acordul privind exportul de cereale” pentru produsele agricole ucrainene pe cale maritimă, bombardează porturile ucrainene cu rachete și drone în fiecare noapte.

Erdogan vrea să-l tempereze pe Putin

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut ieri omologului său rus Vladimir Putin să nu escaladeze tensiunile, după ce Moscova a lovit instalații vitale pentru transporturile de cereale din Ucraina, transmite agenția AFP.

Erdogan i-a spus lui Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că nu ar trebui să se facă niciun pas care ar putea duce la escaladarea tensiunilor, subliniind semnificația unui acord privind cerealele pe care l-a numit un „pod pentru pace”, potrivit biroului liderului turc.

Acordul, mediat de Turcia și de Națiunile Unite, a permis Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale din Marea Neagră, dar a fost anulat luna trecută după ce Moscova s-a retras unilateral.

Cotaţiile la grâu și porumb au crescut

Cotaţiile la grâu şi porumb au crescut după ce autorităţile ucrainene au anunţat că un atac rusesc cu drone a afectat o facilitate portuară din regiunea Odesa, aceasta după alte atacuri care au avut drept obiectiv limitarea exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră şi Dunăre, transmite Bloomberg.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu 4,9% până la 6,84 dolari per bushel (aprox. 36 litri). Cotaţiile la porumb au crescut cu până la 3,2%.

MApN condamnă ferm atacurile

Ministerul Apărării Naționale (MApN) condamnă „ferm” agresiunea rusă împotriva Ucrainei, în urma atacurilor cu drone asupra regiunii Odesa, inclusiv asupra portului Ismail de la Dunăre, aflat la numai circa 200 de metri distanță de teritoriul României.

De asemenea, Ministerul Apărării a mai precizat că nu au fost identificate „amenințări militare directe” la adresa teritoriului României, în urma atacurile din cursul nopții, care au avariat mai multe elemente de infrastructură ale portului Ismail.

MApN aplică măsuri de vigilență întărită stabilite conform planurilor naționale și aliate, monitorizând permanent spațiul național terestru, maritim și aerian și cooperează cu structurile NATO pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
-0.4 ° C
1.6 °
-1.1 °
90 %
1.5kmh
16 %
mie
2 °
joi
1 °
vin
1 °
sâm
-0 °
Dum
-2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă lucrezi unde trebuie, diferența între accesul liber și parcarea liberă nu mai contează.

EDITORIAL

Nu doar aparent, suntem un popor paradoxal. Un popor pentru care dubla măsură e ceva atât de obișnuit, încât nu doar că nu mai...

EPIGRAMA ZILEI

Pentru că intră fără veste Prin geamuri, uşi sau prin perete, Eu tare cred că moşul este Şiretul ... de la ghete !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...