spot_img
duminică, aprilie 28, 2024
AcasăInternaționalSprijin financiar de zeci de miliarde de euro aprobat pentru Ucraina

Sprijin financiar de zeci de miliarde de euro aprobat pentru Ucraina

Ucraina va primi un nou sprijin financiar, în valoare de 50 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene. Asta după ce Parlamentul European a aprobat, marți, 27 februarie, revizuirea bugetului pe termen lung al UE (CFM).

Sprijinul a fost aprobat  cu 536 voturi pentru, 40 împotrivă și 39 abțineri şi prevede 50 de miliarde euro sub formă de granturi, împrumuturi și garanții.

„Uniunea Europeană și-a propus să fie un donator important al Ucrainei pe termen lung. Evaluările sunt cele că Ucraina are nevoie de aproximativ 2,5 miliard pe lună. Prin acest miliard pe lună (acordat de UE) e un donator semnificativ. Așteptăm să vedem dacă în cadrul congresului din Statele Unite se va lua o decizie favorabilă finală. Deocamdată UE are aceste 50 de miliarde de euro, e pregătită să facă mai mult decât alte regiuni ale lumii, sperăm că decizia congresului din Statele Unite va fi una pozitivă. Dacă va fi negativă nu voi specula public cu privire la ceea ce vom face, dar vom încerca să ne asigurăm că Ucraina are resursele de care are nevoie de a face față acestei agresiuni, pentru a plăti pensii, salarii, a ține școli și spitale deschise”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Bugetul pe termen lung al UE, revizuit

Tot marţi, Parlamentul European a aprobat revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii, cunoscut sub numele de „cadrul financiar multianual”, sau CFM.

Cadrul Financiar Multianual stabilește limitele anuale (plafoanele de cheltuieli) pentru angajamentele Uniunii în diverse domenii de politică (categorii mari de cheltuieli numite rubrici) și pentru plățile anuale globale pe o perioadă de șapte ani. Cadrul curent pentru perioada 2021-2027 a fost adoptat în 2020. Comisia Europeană a propus, pe 20 iunie 2023, o revizuire la mijlocul perioadei, în care a inclus crearea Mecanismului pentru Ucraina și a STEP.

Această actualizare a CFM, aprobată cu 499 voturi pentru, 67 împotrivă și 31 abțineri, va permite bugetului Uniunii să se adapteze mai eficient la nevoile în continuă schimbare și la circumstanțele neprevăzute.

Revizuirea introduce un mecanism pentru a face față creșterii costurilor legate de rambursările aferente planului de redresare NextGenerationUE, ca urmare a majorării dobânzilor. Pe 6 februarie, eurodeputații au ajuns la un acord cu statele membre privind bugetul pe termen lung.

Parlamentul a adoptat și o rezoluție privind revizuirea regulamentului CFM cu 422 voturi pentru, 101 împotrivă și 101 abțineri.

Un alt vot favorabil a fost dat pentru Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), care face parte la rândul ei din pachetul de revizuire bugetară și urmărește să consolideze și să îmbunătățească poziția Europei în mai multe domenii tehnologice esențiale. Este vorba despre tehnologiile digitale, tehnologiile curate și cele care folosesc resursele eficient, cum ar fi tehnologiile și biotehnologiile care contribuie la obiectivul „zero emisii nete”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
21.6 ° C
21.6 °
19.9 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...