luni, octombrie 7, 2024
AcasăInternaționalDe ce cumpără Rusia armament din Iran și ce câștigă Teheranul din...

De ce cumpără Rusia armament din Iran și ce câștigă Teheranul din această afacere

Informațiile privind transferul de rachete iraniene către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina au provocat îngrijorare în Occident întrucât ar aduce o nouă escaladare a situației de pe front. Potrivit HotNews, dacă până acum Rusia a folosit doar drone Shahed din Iran, folosirea unor rachete iraniene ar putea fi o problemă majoră pentru armata ucraineană.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Livrarea iminentă a câteva sute de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fath-360 a fost anunțată încă din luna august de către Reuters, iar publicația Wall Street Journal a transmis, vineri, că acestea au ajuns deja în Rusia, potrivit unui oficial american. Zeci de militari ruși au fost deja antrenați în Iran privind ghidarea acestor arme.

„Am avertizat cu privire la aprofundarea parteneriatului de securitate dintre Rusia și Iran încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și suntem alarmați de aceste informații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett.

O veste proastă pentru armata ucraineană

Este incert deocamdată care este tipul de rachete pe care Moscova le-a cumpărat din Iran, care produce mai multe tipuri de rachete balistice care sunt încadrate la categoria „rază scurtă de acțiune”. Însă diferențele dintre acestea sunt majore.

Iran produce rachete Ababil și Fath-360 cu rază de acțiune de 86, respectiv 120 de kilometri, ceea ce ar limita țintele asupra cărora pot fi folosite. „Este mai probabil că vor fi folosite pe linia frontului – ținte militare, centre logistice, posturi de comandă, barăci, depozite de combustibil. Astea sunt genul de ținte pe care le-ai lovi cu o rachetă tactică”, a declarat, pentru Kyiv Independent, Fabian Hinz, expert în apărare și analiză militară la International Institute for Strategic Studies.

În schimb, Fateh-110 și Zolfaghar au rază de acțiune de 300, respectiv 700 de kilometri, motiv pentru care intră în categoria rachetelor strategice. Dacă Iranul a trimis aceste tipuri de rachete, Rusia „ar putea lovi în profunzimea Ucrainei”. „Raza de acțiune a Zolfaghar este chiar mai mare decât a rachetei rusești Iskander, deci ar putea ținti infrastructura critică din întreaga țară”, a precizat Hinz.

Rachetele balistice mai au o caracteristică aparte: sunt lansate la înălțime, după care planează către țintele lor, fiind ghidate doar în stadiile inițiale ale lansării, motiv pentru care sunt și mai puțin precise decât rachetele de croazieră.

În schimb, ating viteze foarte mari, în jurul a 3.200 de kilometri pe oră, astfel că doar cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană le pot doborî. Deocamdată, Ucraina are doar patru sisteme Patriot, iar președintele Zelenski susține că ar avea nevoie de 25 pentru a proteja întregul teritoriu ucrainean. Astfel, va începe o bătălie aeriană foarte costisitoare: o rachetă interceptoare de tip Patriot costă 2-4 milioane de dolari, cam același preț pe care îl au și rachetele balistice.

Costurile, un considerent decisiv

Atacul Iranului asupra Israelului din luna aprilie a arătat că circa jumătate din rachete fie au eșuat la lansare, fie s-au prăbușit înainte să atingă ținta. Din cealaltă jumătate, multe au ratat ținta cu distanțe de până la 1.200 de metri. Chiar și așa, pentru ucraineni lucrurile nu arată bine întrucât o rachetă care-și ratează ținta cu 1.200 de metri tot va lovi ceva, iar riscul ca obiective civile sau locuințe să fie distruse crește.

Rusia are nevoie de rachetele din Iran, chiar și în aceste condiții, din simplul motiv că oricum sunt mai ieftine decât cele pe care le produce. Potrivit ediției ucrainene a revistei Forbes, preluată de Defense Express, o rachetă Iskander costă 3.000.000 de dolari, iar una Kalibr ajunge la 6.500.000 dolari.

Tot prețul a fost considerentul pentru care rușii au folosit circa 4.600 de drone Shahed-136, tot de fabricație iraniană. Costul de producție al unei unități ajunge până la 50.000 de dolari, însă Iranul le-a vândut lui Putin cu 193.000 de dolari, potrivit unei analize Politico. Paradoxal, a fost o afacere bună și pentru ruși care nu aveau suficiente drone proprii, iar producția de rachete, oricum mult mai scumpe, nu putea ține pasul cu necesitățile armatei.

Între timp, dronele Shahed au început să fie produse în Tatarstanul rusesc, cu componente aduse din Iran și China. Inginerii ruși chiar le-au îmbunătățit obținând suprafețe care îngreunează detectarea cu radarul. Acum Moscova speră să producă 6.000 de unități pe an începând din 2025.

Iranul face afaceri bune cu Rusia și din altă perspectivă. După vizita pe care Serghei Șoigu a făcut-o la Teheran, au apărut speculații după care iranienii vor primi la schimb sisteme Murmansk, folosite în războiul electronic, sau chiar avioane de vânătoare Suhoi Su-35, ceea ce ar permite Iranului acces la tehnologii foarte sofisticate.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.1 ° C
13.3 °
11.6 °
96 %
3.3kmh
98 %
Dum
13 °
lun
16 °
mar
21 °
mie
21 °
joi
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Fiecare aplică propriile metode pentru a atrage electoratul.

EDITORIAL

Nu cred să existe român normal la cap care să nu fi realizat că, la fel ca absolut toate instituțiile democratice ale țării și...

EPIGRAMA ZILEI

M-am întrebat într-o zi, Așa pe nepusă masă: „Cetatea Neamțului o fi Oare a șaptea casă”? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...