Rezultatele finale din ziua electorală a Republicii Moldova arată că Maia Sandu a câștigat, așa cum era de așteptat, primul tur al prezidențialelor, cu o diferență de peste 16 puncte procentuale. După ce pe parcursul nopții, tabăra „NU” s-a aflat mereu în față în referendumul privind apartenența la Uniunea Europeană, tabăra „DA” a recuperat deficitul datorită voturilor din diaspora și a obținut o victorie la limită, cu aproximativ 13.500 de voturi în plus.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Rezultate finale anunțate de CEC la alegerile prezidențiale o indică pe Maia Sandu câștigătoare a primului tur, cu 42,45% (656.354 de voturi obținute). Contracandidatul ei din turul al doilea este candidatul socialiștilor (PSRM), Alexandr Stoianoglo, cu 25,98% (401.726 de voturi). Renato Usatîi a obținut 13,79% (213.168 voturi) a terminat pe poziția a treia, în timp ce Irina Vlah a obținut 5,38% (83.226 voturi).
După numărarea celor 2219 procese verbale ale referendumului din Republica Moldova a rezultat că 50,46% dintre cetățenii moldoveni care au participat la scrutin au votat „DA” (751.235 de voturi), iar 49,54% (737.639 de voturi) s-au pronunțat „împotrivă”. Așadar, diferența între cele două opțiuni a fost de doar 13.596 de voturi. Pentru validarea referendumului era nevoie de prezenţa la urne a cel puţin o treime dintre alegători. Prin urmare, referendumul a fost validat de Comisia Electorală Centrală.
Important de menţionat în acest context este faptul că, deşi aproape jumătate dintre cei care au ieşit la vot au votat NU pentru aderarea la UE, aproximativ un milion din cei 2,5 milione de cetăţeni ai Republicii Moldova au paşaport românesc.
Ce urmează?
Rezultatul alegerilor urmează să fie validat sau invalidat de Curtea Constituţională, iar, în două săptămâni, cetăţenii sunt aşteptaţi încă o dată la vot, pentru că va avea loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Dacă în timpul votării sau al numărării voturilor au fost comise încălcări grave, care au influenţat rezultatele referendumului în întregime, scrutinul poate fi declarat nul. Într-o astfel de situaţie, se realizează votarea repetată, în două săptămâni, scrie agora.md.
Ce spune Kremlinul
Alegerile din Moldova nu au fost libere, iar rezultatele au arătat o creştere „greu de explicat” a voturilor în favoarea preşedintei Maia Sandu şi a Uniunii Europene, a comentat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Ceea ce vedem este o rată mecanic greu de explicat de creştere a voturilor în favoarea lui Sandu şi în favoarea acelor participanţi la referendum care au favorizat o orientare către UE”, a spus Peskov, care a descris campania electorală din Moldova ca fiind „lipsită de libertate” şi s-a plâns că opoziţiei proruse i s-a refuzat posibilitatea de a face campanie şi a fost supusă represiunii de către autorităţi.