Peste 2,7 milioane de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați la urne duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, unde pot vota între actualul președinte al republicii, Maia Sandu (pro-UE și NATO), și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglu.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Miza acestor alegeri este crucială: Chișinăul își poate menține cursul pro-european adoptat în primul mandat de președinte al Maiei Sandu sau ar putea reveni pe orbita Kremlinului.
Una dintre principalele probleme ridicate de analiști vizează Transnistria, o fâșie separatistă cu conducere pro-rusă despre care aceștia spun că, în cazul unui guvern favorabil Rusiei la Chișinău, ar putea deveni un alt front în războiul Rusiei.
Acuze de fraudă
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, acuză încercări de fraudare a alegerilor la mai multe secţii din estul Europei. El a declarat că cetăţeni moldoveni din Federaţia Rusă sunt transportaţi cu avioane charter către Belarus sau Turcia pentru a vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în condiţiile în care la Moscova au fost deschise numai două secţii de votare, cărora le-au fost repartizate doar 10.000 de buletine de vot.
„Poliţia, toate instituţiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupere, de transportare, de motivare a alegătorilor, fie că vorbim de cei din stânga Nistrului, fie că vorbim de cei de peste hotare, în special cei din zona de Est, pentru că vedeţi acolo s-a ajuns deja cu avioane charter să fie aduşi. Nu vorbim despre curse regulate în care cineva din simplă iniţiativă şi pornire civică a decis să se deplaseze. Aţi văzut şi dumneavoastră imagini, vorbim de Belarus în special, pe direcţia Minsk, dar nici Turcia nu face excepţie, Istanbul, Ankara. Noi documentăm aceste cazuri”, a afirmat Grosu, care a precizat că pentru eforturile de fraudare a alegerilor din Republica Moldova „sunt alocate resurse enorme, care depăşesc probabil şi imaginaţia noastră”.
“Avem deja dovezi, podul e plin”
De asemenea, el şi-a manifestat îngrijorarea şi faţă de situaţia cetăţenilor din Transnistria, care sunt mobilizaţi să meargă la vot de forţe proruse.
„Am un deja vu, vă amintesc că acum câţiva ani, regimul separatist, care nu are nicio treabă cu procesele democratice din Republica Moldova, mai ales cu procesul de integrare europeană, la fel a acţionat. Avem deja dovezi, podul e plin. Oameni aduşi forţat, unii manipulaţi, alţii corupţi, şantajaţi, mânaţi la vot pe malul drept. Tocmai de aceea trebuie să ne mobilizăm”, a spus Igor Grosu, citat de Jurnal.md.
Separat, Stanislav Secrieru, consilierul pentru securitate naţională al preşedintei în exerciţiu Maia Sandu, a postat pe platforma de socializare X că autorităţile moldoveneşti constată o „ingerinţă masivă” a Rusiei în turul doi al scrutinului prezidenţial de duminică, potrivit Reuters. „Un efort cu potenţial ridicat de a distorsiona rezultatul”, a scris Secrieru.
Maia Sandu îndeamnă moldovenii să iasă la vot
Preşedinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, a îndemnat duminică moldovenii să fie uniți și să iasă în număr cât mai mare la vot pentru a proteja țara „de rele”. Maia Sandu a mers să voteze în jurul orei 12.00 la una dintre secțiie de votare de la Chișinău. La ieşirea de la urne, Sandu a spus că „hoţii vor să cumpere ţara”, dar a subliniat că „puterea oamenilor este infinit mai mare”.
„Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte, au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiti la vot, cu credință și cu speranță. Capul sus, moldoveni!”, a declarat Maia Sandu.
Ce a spus socialistul Stoianoglo
Maia Sandu se confruntă în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, susţinut de Partidul Socialiştilor.
El a votat înaintea Maiei Sandu, iar la ieșirea de la urne a afirmat că a votat pentru „o Moldovă liberă, stabilă și prosperă”, care va avea relații atât cu Estul, cât și cu Vestul.
„Am votat pentru o Moldovă liberă, stabilă, prosperă, pentru o Moldovă care să respecte oamenii săi, indiferent de etnie, limbă vorbită, religie și viziuni politice. Moldova care nu stă cu mâna întinsă, dar se dezvoltă și este în relații bune cu Estul și cu Vestul”, a spus Stoianoglo, la ieșirea din secția de vot.