Donald Trump susţine că el este cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite. El şi-a revendicat victoria în momentul în care avea asigurate, potrivit predicţiilor, 266 de voturi în Colegiul Electoral din cele 270 necesare.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Potrivit proiecţiilor pe care le fac diverse instituţii media din SUA, până în prezent, Donald Trump a câştigat 266 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris are 210 voturi. Este nevoie de cel puţin 270 de voturi electorale (voturi reprezentative pentru statele americane în Colegiul Electoral) pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024.
Alegerile din Statele Unite au ajuns, marţi seara, în punctul culminant – numărarea voturilor şi anunţarea rezultatelor. De la est la vest, secţiile de vot şi-au închis treptat porţile, în funcţie de fusul orar şi de programul de vot din fiecare stat, deşi au existat unele incidente legate de numeroase ameninţări cu bombă, puse de FBI pe seama Rusiei.
Imediat, au apărut primele proiecţii ale rezultatelor, în statele unde cursele electorale se diferenţiază clar, în timp ce suspansul a continuat în cazul statelor unde votul este foarte strâns şi care ar putea fi decisive pentru desemnarea câştigătorului. Potrivit proiecţiilor, Donald Trump ar fi câştigat trei dintre aceste state, Carolina de Nord, Georgia şi, mai ales, Pennsylvania. Celelalte patru state sunt în prezent cu rezultate prea apropiate pentru a putea fi făcută o predicţie, dar Trump este totuşi în frunte în toate acestea. De asemenea, republicanii au câştigat controlul asupra Senatului în alegerile de marţi, o victorie deosebit de importantă pentru ei.
Cele mai importante victorii de până acum sunt, pentru Kamala Harris, în California şi New York, care îi aduc 54 şi respectiv 28 de voturi în Colegiul Electoral, iar pentru Donald Trump – în Texas, de unde provin 40 de voturi electorale. Aceste proiecţii timpurii au venit din statele unde dominaţia republicană sau democrată este clară şi deocamdată nu sunt surprize.
Rezultatele din aşa-numitele „swing states” vor determina cu adevărat rezultatul acestor alegeri. Acestea sunt în număr de şapte, iar rezultatul în fiecare dintre ele era incert – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Wisconsin. Aici, cursele electorale sunt extrem de strânse şi predicţiile erau greu de făcut.
TRUMP CÂŞTIGĂ ÎN CAROLINA DE NORD, GEORGIA ŞI PENNSYLVANIA
Primul dintre aceste state unde s-a putut contura o predicţie – făcută de AP şi CNN – este Carolina de Nord, care i-ar reveni republicanului Donald Trump, cu cele 16 voturi electorale ale sale. Totuşi, surpriza nu este atât de mare, pentru că republicanul a câştigat aici şi în 2020, însă democraţii sperau că vor putea întoarce votul în favoarea lor.
CNN a făcut apoi predicţia că şi Georgia, un alt stat-cheie, îi va reveni republicanului, ceea ce îi permite să obţină alte 16 voturi importante în Colegiul Electoral. Şansele Kamalei Harris se îngustează simţitor în acest moment şi face ca victoriile în statele Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania – în special în acesta din urmă – să fie cu atât mai importante.
În momentul în care CNN a făcut şi a treia predicţie – victorie pentru Trump în Pennsylania – republicanul părea să se îndrepte cu paşi mari spre victorie.
Experţii avertizează totodată că primele rezultate pot fi înşelătoare, din cauza particularităţilor de vot din Statele Unite, dar şi a votului anticipat.
Donald Trump şi-a petrecut seara în Palm Beach, Florida, unde locuieşte, în timp ce Kamala Harris a urmărit rezultatele în Washington, la universitatea unde a studiat.