Maraton cultural pentru o şcoală din Cernăuţi

A treia ediţie a Festivalului „Zilele Nordului” aduce zeci de evenimente culturale în 10 localităţi din România, Basarabia şi Bucovina de Nord. Evenimentele vor avea loc în perioada 25-28 august, în Darabani, Mileanca, Ipoteşti, Agafton, Păltiniş, Liveni, Cernăuţi, Horodiştea şi Hilişeu. Printre cele mai importante momente ale festivalului sunt concertele trupelor Alternosfera, Omul cu Şobolani, The Kryptonite Sparks, Jazu, Blazzaj, Nightmarion, We Singing Colors, Danaga, The Wax Road, Ad Libitum şi pianistului Bogdan Vaida.

În aceeaşi categorie intră evenimente la Ipoteşti şi Cernăuţi, dar şi maratonul MTB Nordul Moldovei, la care participă 150 de ciclişti din toată ţara. În cadrul Tururilor Nordului participanţii vor descoperi Codrii lui Eminescu, biserica ortodox-catolică de la Hilişeu, plaiurile natale ale lui Grigore Vieru, Lunca Prutului, Casa lui Enescu de la Liveni, precum şi Cernăuţiul. Înscrierile pentru acest tur se fac pe site-ul festivalului. Un alt moment important îl reprezintă vernisajul proiectului fotojurnalistic Transit, semnat de norvegianul Espen Rasmussen. Expoziţia cuprinzând poveştile refugiaţilor din întreaga lume a fost deschisă în 2013 la Centrul Nobel din Oslo, iar acum începe un itinerariu în nordul României.

Eforturile festivalului se îndreaptă către susţinerea activităţii Şcolii Populare de Arte şi Civilizaţie Românească de la Cernăuţi. Şcoala de la Cernăuţi a adunat, în numai un an de la înfiinţare, 117 discipoli la secţiuni precum limba şi literatura română, artele teatrului, istoria şi civilizaţia românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică.

Echipa de la Cernăuţi, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea şi dezvoltarea activităţii. Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitaţi să „cumpere” kilometri, cu o donaţie recomandată de doi euro per kilometru. La 100 de donatori, asta va însemna peste 4.000 de euro pentru şcoala cernăuţeană, bani ce vor fi folosiţi pentru plata chiriei spaţiului, cheltuieli administrative şi materiale de construcţii.

La finalul campaniei va fi publicată lista kilometrilor „cumpăraţi” de fiecare donator, pe un traseu pe care Gabriel Lazăr îl parcurge în judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi.

 

– Larisa TELIŞCĂ

ltelisca@monitorulbt.ro

 

 

Deja ai votat!