duminică, februarie 25, 2024
AcasăLocal BTMaraton cultural pentru o şcoală din Cernăuţi

Maraton cultural pentru o şcoală din Cernăuţi

A treia ediţie a Festivalului „Zilele Nordului” aduce zeci de evenimente culturale în 10 localităţi din România, Basarabia şi Bucovina de Nord. Evenimentele vor avea loc în perioada 25-28 august, în Darabani, Mileanca, Ipoteşti, Agafton, Păltiniş, Liveni, Cernăuţi, Horodiştea şi Hilişeu. Printre cele mai importante momente ale festivalului sunt concertele trupelor Alternosfera, Omul cu Şobolani, The Kryptonite Sparks, Jazu, Blazzaj, Nightmarion, We Singing Colors, Danaga, The Wax Road, Ad Libitum şi pianistului Bogdan Vaida.

În aceeaşi categorie intră evenimente la Ipoteşti şi Cernăuţi, dar şi maratonul MTB Nordul Moldovei, la care participă 150 de ciclişti din toată ţara. În cadrul Tururilor Nordului participanţii vor descoperi Codrii lui Eminescu, biserica ortodox-catolică de la Hilişeu, plaiurile natale ale lui Grigore Vieru, Lunca Prutului, Casa lui Enescu de la Liveni, precum şi Cernăuţiul. Înscrierile pentru acest tur se fac pe site-ul festivalului. Un alt moment important îl reprezintă vernisajul proiectului fotojurnalistic Transit, semnat de norvegianul Espen Rasmussen. Expoziţia cuprinzând poveştile refugiaţilor din întreaga lume a fost deschisă în 2013 la Centrul Nobel din Oslo, iar acum începe un itinerariu în nordul României.

Eforturile festivalului se îndreaptă către susţinerea activităţii Şcolii Populare de Arte şi Civilizaţie Românească de la Cernăuţi. Şcoala de la Cernăuţi a adunat, în numai un an de la înfiinţare, 117 discipoli la secţiuni precum limba şi literatura română, artele teatrului, istoria şi civilizaţia românească, muzică populară, coregrafie, canto, sculptură, ceramică.

Echipa de la Cernăuţi, care a început în 2014 proiectul pe bază de voluntariat, caută acum sprijin pentru continuarea şi dezvoltarea activităţii. Gabriel Lazăr, prieten al Nordului, pedalează 2016 km, iar donatorii sunt invitaţi să „cumpere” kilometri, cu o donaţie recomandată de doi euro per kilometru. La 100 de donatori, asta va însemna peste 4.000 de euro pentru şcoala cernăuţeană, bani ce vor fi folosiţi pentru plata chiriei spaţiului, cheltuieli administrative şi materiale de construcţii.

La finalul campaniei va fi publicată lista kilometrilor „cumpăraţi” de fiecare donator, pe un traseu pe care Gabriel Lazăr îl parcurge în judeţele Botoşani, Suceava şi Iaşi.

 

– Larisa TELIŞCĂ

ltelisca@monitorulbt.ro

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.5 °
10.5 °
92 %
2.7kmh
100 %
Dum
10 °
lun
15 °
mar
12 °
mie
12 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...