spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTAn şcolar deschis cu oficiali şi probleme

An şcolar deschis cu oficiali şi probleme

Zeci de mii de botoşăneni, elevi, cadre didactice, părinţi, bunici, au fost ieri conectaţi la emoţiile începutului de an şcolar. În şcoli au fost organizate festivităţi care au debutat cu scurte slujbe de binecuvântare şi discursuri ale oficialilor.

La Colegiul „Eminescu”, la deschidere au fost prezenţi prefectul Dan Nechifor, subprefectul Daniela Beclea, senatorul Doina Federovici, deputaţii Tamara Ciofu şi Cristian Roman, Mihaela Huncă, inspector şcolar general.

Colegiul Naţional «Eminescu», ajuns la 130 de ani de existenţă, este o unitate şcolară distinctă, ce aparţine unui domeniu de excelenţă, cunoscută şi recunoscută în ţară şi străinătate pentru rezultatele şi performanţele remarcabile obţinute de-a lungul timpului”, a spus, printre altele Cristina Chiriac, directorul unităţii.

Mihaela Huncă a spus că a decis să deschidă anul şcolar la o unitate de elită, după care a anunţat că va da citire mesajului „inspectorului şcolar general”, de parcă ar fi fost vorba de altă persoană. „Şcoala îşi deschide porţile, dragii mei şi, în ciuda detractorilor ei, valorile unei naţiuni se construiesc doar trecând dincolo de ele”, a spus, printre altele, Mihaela Huncă. Acelaşi mesaj a fost citit în toate unităţile de învăţământ.

Cuvintele mobilizatoare nu i-au impresionat însă pe elevi şi părinţi. Liceenii au fost preocupaţi de schimbe impresii din vacanţă, iar cei mici erau prea emoţionaţi.

Dacă nu sunt dotări din bani publici, sunt bancuri

La Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Mirela Sănduleanu, directorul unităţii, a anunţat că, graţie celor 20.000 de euro câştigate de liceu la finalul olimpiadelor Kaufland, aceasta a trecut printr-un proiect de digitalizare, fiind achiziţionate table magnetice, videoproiectoare, table interactive, fiind asigurată şi conexiune la internet în toate sălile de clasă.

La acest liceu a fost prezent şi Costică Macaleţi, preşedintele CJ, care a ţinut să le ureze mult succes elevilor şi i-a îndemnat să „se ţină de carte”. „Îl întreabă învăţătoarea pe Bulă dacă a citit «Iarna pe uliţă», la care el i-a răspuns «Eu nu citesc nici vara pe prispă». Vă doresc să nu ajungeţi în astfel de situaţii”, le-a sugerat şeful CJ elevilor.

Anul şcolar a început cu veşti bune şi la Liceul de Artă. Cu premiul de 20.000 de euro obţinut la aceeaşi olimpiadă la care a participat şi Liceul Pedagogic, au fost reabilitate sălile de clasă.

CASETA:

Şcoli dărăpănate şi fără apă

Dincolo de atmosfera festivă de ieri, rămân multe probleme care îşi aşteaptă rezolvarea. Acestea au fost evidenţiate cu prilejul verificărilor făcute în perioada 22 august-2 septembrie, în baza unui ordin al prefectului Dan Nechifor. Astfel, dintre cele 122 unităţi cu personalitate juridică, au autorizaţie 98, în timp ce din cele 378 de structuri arondate unităţilor cu personalitate juridică, sunt autorizate doar 157. În judeţ sunt 22 de localităţi unde nicio unitate nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, în principal din cauza lipsei apei curente.

Alte şcoli sunt vechi şi dărăpănate. La Coşula, de exemplu, unitatea este dezafectată, pentru reparaţii capitale, iar programul de învăţământ este organizat la alte structuri din comună. La Şcoala Cătămărăşti Vale plafoanele sunt şubrede, iar la Dimăcheni unitatea este foarte veche.

Sala de sport de la Liceul „Alexandru cel Bun” este nefuncţională, în timp ce sălile de la Colegiul „Eminescu” şi Liceul Pedagogic aşteaptă reabilitarea promisă de reprezentanţii Companiei Naţionale de Investiţii. În judeţ au mai fost găsite terenuri de sport neamenajate (Dimăcheni, Corlăteni), necurăţate de vegetaţie (Ştiubieni, Cândeşti), terenuri fără împrejmuire (Dimăcheni şi Cordăreni). Au mai fost depistate sobe defecte, centrale termice fără verificare a instalaţiei şi sistemelor de încălzire. La 32 de şcoli nu au fost verificate instalaţiile electrice, multe şcoli neavând verificare nici la paratrăsnet.

Sunt nemulţumit de situaţia din multe şcoli şi este clar că cele mai multe probleme sunt în mediul rural. Aici este până la urmă vorba de fonduri şi, dacă ar fi bani, cu siguranţă orice primar s-ar implica. În viitorul apropiat, o să fac o şedinţă cu primarii”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Conducerea IŞJ a anunţat că va prezenta date vizând situaţiile din şcoli în cadrul unei conferinţe de presă programată pentru astăzi.

Manualele pentru a clasa a XI-a şi a XII-a întârzie

Elevii au primit manuale, excepţie făcând cei din clasele a IV-a şi clasele a XI-a şi a XII-a. Ministerul Educaţiei încă nu a finalizat procedurile de achiziţie, însă, aşa după cum au declarat cei din conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, întârzierea trebuie să fie compensată cu bucuria că, în premieră, se asigură manuale gratuite şi pentru elevii din ultimii doi ani de liceu.

După trei etape de admitere, dintre cele 3.500 de locuri în licee au fost ocupate 3.272. La liceele vocaţionale, din cele 336 au fost ocupate 296, în timp ce în învăţământul profesional, cu 952 de locuri, au fost admişi 666 de elevi, însă aici înscrierile continuă, dat fiind faptul că peste 600 de absolvenţi de gimnaziu au fost corigenţi sau cu situaţia şcolară neîncheiată.

Peste 20.000 de elevi vor primi rechizite gratuite asigurate de stat. Mii de elevi vor începe procedurile pentru acordarea banilor de liceu şi bursei profesionale.

Datele privind situaţia posturilor vacante, incerte

Conducerea IŞJ nu a prezentat informaţii finale în privinţa ocupării posturilor didactice vacante, ultimele două şedinţe publice de repartizare pe aceste posturi fiind organizate pe 8 şi 9 septembrie.

Cei 126 de directori şi 40 de directori adjuncţi încep anul şcolar sub auspiciile emoţiilor concursului anunţat de conducerea Ministerului Educaţiei. Ultimul concurs pentru directori a fost organizat în anul 1998 şi este aşteptat cu interes, mai ales de reprezentanţii mediului sindical, care mereu au solicitat ca factorul politic să fie eliminat din activitatea de numire a directorilor.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...