duminică, februarie 25, 2024
AcasăLocal BTSecetă fără precedent în ultimele decenii

Secetă fără precedent în ultimele decenii

Seceta se accentuează în judeţ. În condiţiile în care, de pe 24 august, în Botoşani nu a mai căzut nicio picătură de ploaie, iar în unele comune nu a plouat din februarie, deficitul de apă din sol a ajuns la peste 100 de litri pe metru pătrat.

Sătenii spun că în multe comune animalele nu mai au ce mânca, fântânile aproape au secat, iar ei nu pot lucra pământul. Pentru a prinde un butoi cu apă cu care să se descurce în gospodărie, sătenii stau cu noaptea în cap la rând, aşteptând cisternele aduse de pompieri. Cele mai multe cereri pentru asigurarea apei menajere au fost formulate de cetăţenii din comunele Avrămeni, Hilişeu Horia, Nicşeni şi Vorona.

Specialiştii spun că nu-şi aduc aminte ca în judeţ să fi existat o situaţie la fel de gravă. Aceasta este reflectată şi în măsurătorile efectuate în 22 de puncte ale judeţului, în ce priveşte cantităţile de precipitaţii, şi care arată că nicăieri în ţară nu a plouat atât de puţin. Astfel, dacă în iunie în judeţ au căzut, în medie, 119 litri de apă pe metru pătrat, în iunie au fost doar 12,43 litri pe metru pătrat, iar în august 33,51 litri pe metru pătrat. Pe lângă faptul că ploile au fost puţine, acestea s-au semnalat pe suprafeţe reduse, precipitaţiile fiind torenţiale şi pe o perioadă foarte scurtă de timp, neajutând aproape deloc agricultura. Şi mai îngrijorător este însă faptul că deficitul de apă din sol a ajuns şi chiar a depăşit 100 de litri pe metru pătrat, pentru o cultură bună fiind nevoie de măcar 150 de litri pe metru pătrat în sol, ceea ce înseamnă că, pentru a reveni la normal, în următoarea perioadă ar trebui să plouă cât în toate cele trei luni de vară. „Campania agricolă este destul de dificilă. Patul germinativ se pregăteşte cu mare dificultate, iar cultura de rapiţă nou înfiinţată deja suferă. Cu siguranţă vor avea de suferit şi culturile de grâu, orz şi orzoaică, dacă nu va ploua în perioada următoare”, susţine Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură (DJA).

Prognoze meteo îngrijorătoare

 

Speranţele agricultorilor că va ploua nu se vor concretiza nici în perioada următoare în judeţ.

În weekend, vremea va fi mai mult de vară. Atât sâmbătă cât şi duminică maximele vor fi de 31ºC, în timp ce minimele nopţii se vor situa la valori de 16ºC. Cerul va fi mai mult senin atât sâmbătă cât şi duminică, norii urmând să se mai adune abia duminică noapte.

Vreme deosebit de călduroasă şi senină, cu şanse minime de precipitaţii, va fi, potrivit meteorologilor, şi în săptămâna ce urmează.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
11.5 °
8.8 °
93 %
0.9kmh
100 %
lun
15 °
mar
12 °
mie
12 °
joi
12 °
vin
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine că mai avem şi patrioţi pe două roţi. Care mai sunt şi ecologişti pe deasupra.

EDITORIAL

Așa cum era de așteptat, anul 2024 e din ce în ce mai interesant, mai ales pentru trăitorii din spațiul mioritic. E interesant și...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală… Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...