marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTSituaţie disperată din cauza secetei

Situaţie disperată din cauza secetei

Seceta cruntă cu care se confruntă judeţul, cea mai gravă din ultima jumătate de secol, a băgat autorităţile în şedinţă. Datele centralizate de prefectură şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi prezentate în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă arată proporţiile dezastrului care i-au determinat pe unii dintre primari să ceară declararea stării de alertă (precum cei din Avrămeni şi Rădăuţi Prut), ceea ce ar permite deblocarea rapidă de fonduri şi efectuarea achiziţiilor necesare.

Astfel, zeci de mii de hectare de culturi au fost pârjolite, iar rezerva de apă din sol este aproape inexistentă, ceea ce face ca nici campania de toamnă să nu poată fi începută. Mii de fântâni au secat, situaţie în care 32 de primării se confruntă cu lipsa apei pentru populaţie, iar 40 au rămas fără apă pentru animale.

Mihaela Huncă, inspectorul şcolar general, a tras un semnal de alarmă că în multe şcoli nu mai este apă potabilă. Aceasta a fost sfătuită să transmită directorilor de şcoli, acolo unde sunt probleme, achiziţia de dozatoare de apă.

Aceasta este situaţia în judeţ şi considerăm că este deosebit de gravă”, a explicat prefectul Dan Nechifor, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă convocată ieri.

Oficialul a cerut ca, până vineri, atunci când se va reuni din nou CJSU, să fie centralizate cererile privind declararea stării de alertă, urmând ca apoi să fie luată o decizie în acest sens.

De asemenea, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a făcut un apel la săteni să scoată la păşunat animalele doar dimineaţa şi seara, intervalul 11.00-16.00 fiind de evitat.

Ajutor cerut de la guvern

Potrivit raportului întocmit de prefect cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), 16 primării au trecut la forarea unor noi fântâni şi puţuri, 12 au cerut construirea de noi adăpători pentru animale, în timp ce pompierii au făcut câteva sute de transporturi de apă menajeră pentru animale.

Instituţia Prefectului a făcut şi un schimb de adrese cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru a solicita fonduri pentru judeţ.

Vreau să atenţionez că nu sunt doar o primărie sau două în această situaţie. Domnii primari să nu considere că la nivelul judeţului se iau măsuri doar pentru unii”, a precizat prefectul Dan Nechifor.

Oficialul a atras atenţia şi asupra faptului că trei comune, respectiv Santa Mare, Leorda şi Tudora, nu au prezentat deocamdată o situaţie privind pagubele făcute de secetă.

Specialiştii spun că este nevoie să plouă o lună

Pentru ca agricultura judeţului să fie revigorată, este nevoie de ploaie aproape în fiecare zi, timp de măcar o lună, iar de preferinţă ar fi ca precipitaţiile să nu fie sub formă de averse sau torenţiale.

Deficitul de apă din sol a ajuns la peste 100 de litri pe metru pătrat, iar pentru o cultură bună este nevoie de măcar 150 de litri pe metru pătrat în sol.

Pentru cel puţin o săptămână, însă, şansele de precipitaţii sunt inexistente. Meteorologii susţin că abia după 17 septembrie, dată de la care vremea va începe să se răcească uşor, va fi posibil să plouă. Cantităţile de precipitaţii vor fi, însă, destul de reduse. Ploi puţine sunt prognozate şi în octombrie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
24.8 ° C
27.6 °
24.4 °
37 %
4.2kmh
42 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...