joi, septembrie 29, 2022
AcasăLocalArhitect italian invitat să lucreze la Muzeul Comunismului

Arhitect italian invitat să lucreze la Muzeul Comunismului

Sala de şedinţe a Consiliului Municipal a găzduit ieri o conferinţă pe tema Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism (MuVIcc). Aceasta a fost susţinută de scriitorul Constantin Iftime, coordonatorul proiectului vizând deschiderea primului muzeu al comunismului din România, renumitul profesor arhitect italian Agostino Bossi şi profesorul Marius Lapadat, până în acest an decanul Facultăţii de design interior de la Universitatea „Ion Mincu” Bucureşti.
În debutul conferinţei, primarul Cătălin Flutur a adresat urări de bun venit la Botoşani celor trei specialişti implicaţi în proiect. „Domnul Agostino Bossi este unul din marii creatori de muzee din lume. A făcut un muzeu special, cu un singur obiect, «Muzeul Morţii», din Mexic. În acest muzeu se regăseşte doar un craniu de cristal din cultura aztecă. I-am propus domnului profesor să facă o expoziţie eseu, cu un singur obiect din viaţa cotidiană în comunism. I-am mai propus domnului profesor şi a acceptat să coordoneze pas cu pas proiectarea acestui muzeu”, a declarat Constantin Iftime. Potrivit acestuia, Agostino Bossi va realiza o expoziţie eseu în viitorul muzeu al comunismului care va avea ca singur obiect o farfurie.
Agostino Bossi a apreciat iniţiativa înfiinţării muzeului comunismului la Botoşani, arătând că autorităţile ar trebui să profite de această oportunitate.
„Farfuria trebuie să fie pusă zilnic pe masă şi umplută şi tocmai din acest motiv, ea a devenit adesea simbolul unei concepţii”, se arată, printre altele, în eseul scris de Agostoni Bossi şi citit de Constantin Iftime.
Muzeul comunismului este un proiect lansat de Asociaţia CulturEst, reprezentată de scriitorii botoşăneni Dan Lungu şi Constantin Iftime.
Până la această dată au fost colectate aproximativ 2.000 de obiecte din perioada comunismului. Iniţiatorii proiectului aşteaptă a municipalitatea să pună la dispoziţie clădirea fostului CET, pentru a fi efectuate lucrările care se impun. Se estimează că muzeul va fi inaugurat în anul 2017.

– Virginia CONSTANTINIU
vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.8 ° C
23.9 °
22.2 °
55 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
16 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Pentru că șoferii continuă să nu respecte indicatoarele rutiere, s-a trecut la următorul nivel.

EDITORIAL

Timpul ne face mereu surprize, dar nu toate îmbucurătoare. Iată, acum ne-a adus vestea tristă, logic posibilă, dar mereu neașteptată și cutremurătoare în cazul...

GÂNDUL ZILEI

Eminescologii toți Au dileme foarte mari: Oare plopii fără soț Or fi fost … celibatari? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...