spot_img
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăLocal BTArhitect italian invitat să lucreze la Muzeul Comunismului

Arhitect italian invitat să lucreze la Muzeul Comunismului

Sala de şedinţe a Consiliului Municipal a găzduit ieri o conferinţă pe tema Muzeului Vieţii Cotidiene în Comunism (MuVIcc). Aceasta a fost susţinută de scriitorul Constantin Iftime, coordonatorul proiectului vizând deschiderea primului muzeu al comunismului din România, renumitul profesor arhitect italian Agostino Bossi şi profesorul Marius Lapadat, până în acest an decanul Facultăţii de design interior de la Universitatea „Ion Mincu” Bucureşti.
În debutul conferinţei, primarul Cătălin Flutur a adresat urări de bun venit la Botoşani celor trei specialişti implicaţi în proiect. „Domnul Agostino Bossi este unul din marii creatori de muzee din lume. A făcut un muzeu special, cu un singur obiect, «Muzeul Morţii», din Mexic. În acest muzeu se regăseşte doar un craniu de cristal din cultura aztecă. I-am propus domnului profesor să facă o expoziţie eseu, cu un singur obiect din viaţa cotidiană în comunism. I-am mai propus domnului profesor şi a acceptat să coordoneze pas cu pas proiectarea acestui muzeu”, a declarat Constantin Iftime. Potrivit acestuia, Agostino Bossi va realiza o expoziţie eseu în viitorul muzeu al comunismului care va avea ca singur obiect o farfurie.
Agostino Bossi a apreciat iniţiativa înfiinţării muzeului comunismului la Botoşani, arătând că autorităţile ar trebui să profite de această oportunitate.
„Farfuria trebuie să fie pusă zilnic pe masă şi umplută şi tocmai din acest motiv, ea a devenit adesea simbolul unei concepţii”, se arată, printre altele, în eseul scris de Agostoni Bossi şi citit de Constantin Iftime.
Muzeul comunismului este un proiect lansat de Asociaţia CulturEst, reprezentată de scriitorii botoşăneni Dan Lungu şi Constantin Iftime.
Până la această dată au fost colectate aproximativ 2.000 de obiecte din perioada comunismului. Iniţiatorii proiectului aşteaptă a municipalitatea să pună la dispoziţie clădirea fostului CET, pentru a fi efectuate lucrările care se impun. Se estimează că muzeul va fi inaugurat în anul 2017.

– Virginia CONSTANTINIU
vconstantiniu@monitorulbt.ro

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.3 ° C
2.7 °
-0 °
95 %
4kmh
100 %
mie
1 °
joi
2 °
vin
0 °
sâm
1 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Poliția locală îi invită pe cei de la CJ cu acces liber de parcat aiurea să plătească amenzi. E un început.

EDITORIAL

Primul pas semnificativ în politică l-a făcut ocupând o funcție de conducere în administrație. Apoi, la momentul oportun, i-a făcut un brânci ucigător șefului...

EPIGRAMA ZILEI

Poliția rău te arde Dacă-n prag de sărbători Tranzacționezi petarde Sau … umbli cu pocnitori! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...