Film cu botoşăneni nominalizat la un premiu european

Filmul „Câini” în care joacă patru actori botoşăneni, respectiv Vlad Ivanov, Constantin Cojocaru, Cătălin Paraschiv şi Andrei Ciopec, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film. Thriller-ul regizat de Bogdan Miric va concura pentru trofeul European Discovery 2016. Aceste va fi acordat în cadrul celei de-a 29-a ediţii a galei care va avea loc pe 10 decembrie în Polonia, la Wroclaw.

Bogdan Mirică a fost remarcat la Cannes, unde a obţinut Premiul criticii FIPRESCI, apoi la TIFF, unde a câştigat Trofeul Transilvania, şi la Sarajevo, unde „Câini” a obţinut două distincţii importante. Nominalizările pentru Descoperirea Europeană a Anului au fost decise de un comitet format din critici şi membri ai Academiei Europene de Film, iar câştigătorul va fi desemnat de cei circa 3.000 de membri ai acesteia.

Din 23 septembrie, „Câini” va rula în peste 70 de cinematografe din 34 de oraşe, inclusiv la Botoşani. Acţiunea filmului este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare.

În această toamnă, filmul va fi proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite şi Italia.

 

– Margarita HÎRTIE

mhirtie@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!