Petiţie pentru salvarea Centrului Vechi

Măsurile luate de instituţiile statului pentru normalizarea situaţiei din Centrul Vechi nu ţin pasul cu miile de botoşăneni care vor ca zona să-şi recapete farmecul de altădată.
Până ieri, 2.859 de persoane au semnat petiţia „Mutarea romilor din Centrul Vechi”, lansată pe site-ul www.petitieonline.com. Peste 88% dintre semnatarii petiţiei sunt persoane care locuiesc în Botoşani. S-au raliat acestui demers şi persoane din alte oraşe ale ţării, dar şi din Londra, Italia, Barcelona sau Dublin.
„Fiecare botoşănean ştie că zona Centrul Vechi se transformă de câţiva ani într-o şatră murdară şi plină de incidente violente. Toate aceste incidente sunt create de aceşti «minoritari» care ne fac vizitele în acea zonă o aventură care ne pune pe gânduri dacă să fugim acasă sau să înghiţim tot ce păţim. Înjurături, ameninţări, propuneri indecente şi acte de violenţă nemotivată sunt doar câteva din lucrurile pe care romii continua să le facă. Lipsiţi de ruşine şi frică de autorităţi, aceştia au libertatea de-a face orice”, arată iniţiatorul petiţiei.

Propuneri de referendum

Tot în mediul online a fost creată şi pagina „Salvaţi Centrul Vechi Botoşani!” şi au apărut cereri vizând organizarea unui referendum în acest sens.
Prefectul Dan Nechifor susţine că este foarte greu ca un referendum să fie validat, în condiţiile în care prezenţa la vot trebuie să fie de cel puţin 50%. „Trebuie să recunoaştem că este foarte bună ideea, se poate face şi vom putea avea un suport din partea cetăţenilor pentru ca instituţiile statului să-şi intensifice acţiunile”, a precizat prefectul Dan Nechifor.
Mai mult, acesta a precizat că îşi doreşte să se plimbe în voie prin Centrul Istoric, aşa cum se plimbă pe Pietonalul Unirii. Oficialul are în vedere înfiinţarea unui post unde să activeze reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Jandarmeriei şi Poliţiei municipiului Botoşani. Acesta urmează să poarte o discuţie în acest sens cu primarul Cătălin Flutur. „S-ar putea să reintroducem şi patrulele cu câini”, a mai precizat prefectul.
Oficialul a menţionat că, în opinia lui, problemele din Centrul Vechi nu sunt create de romii din municipiu, ci de cei veniţi din alte localităţi. El a cerut verificări în acest sens.
Măsuri pentru rezolvarea problemelor au cerut şi botoşănenii care au locuinţe în Centrul Vechi, dar şi comercianţii de acolo. „Cerem doar să fie aplicată legea. A venit timpul ca populaţia minoritară să înţeleagă că are şi obligaţii, nu numai drepturi”, a declarat un botoşănean.

Deja ai votat!