Revolta în puşcării cuprinde şi gardienii

La aproape două luni de la protestele deţinuţilor, angajaţii din unitatea de detenţie sunt la un pas de revoltă. Ei spun că sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă, de lipsa personalului şi că nu vor să mai lucreze suplimentar. Situaţia este identică şi în celelalte unităţi de detenţie şi, întrucât Ministerul Justiţiei (MJ), sub patronalul căruia îşi desfăşoară activitatea, a rămas insensibil la problemele ridicate, sindicaliştii din sistemul penitenciar vor declanşa, începând de luni, acţiuni de protest pe termen nelimitat. Vor fi pichetate sediile tuturor penitenciarelor, iar în octombrie va fi organizat un miting în faţa sediului MJ.

Calendarul protestelor a fost făcut public marţi, Penitenciarul Botoşani urmând să fie pichetat pe 13 octombrie. „În cursul zilei de astăzi (n.r. – ieri, 21 septembrie), au fost trimise notificări tuturor primăriilor, inclusiv Primăriei municipiului Botoşani, în vederea obţinerii autorizaţiilor necesare desfăşurării acestor pichetări”, a declarat Mihaela Neacşu, prim-vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP).

Acţiunile de protest vin după ce angajaţii penitenciarelor au trimis notificări conducerilor unităţilor de detenţie prin care au anunţat că refuză să mai lucreze în plus, iar SNLP a anunţat şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP). „Avem 15.000 de posturi prevăzute din care sunt ocupate 12.000, însă aplicarea recentă a unor standarde, aprobate prin decizie ANP cu avizul MJ, a confirmat un necesar real de posturi de 20.000. Lucrăm la cote de avarie, pe bugete subdimensionate, de decenii întregi”, spun reprezentanţii SNLP.

Nici conducerea Penitenciarului Botoşani şi nici reprezentanţii ANP şi ai Ministerul Justiţiei nu au comentat acţiunile de protest ale angajaţilor.

 

 

 

Deja ai votat!