Protocoale contra aglomeraţiei la Fisc

De la sfârşitul toamnei, botoşănenii vor scăpa de drumurile şi cozile de la Fisc. Mai exact, de la 1 noiembrie, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) va încheia protocoale de schimb de informaţii cu instituţiile publice, inclusiv primăriile, astfel încât documentele care atestă situaţia fiscală a contribuabililor să fie transmise în format electronic, fără ca oamenii să fie nevoiţi să mai stea la cozi pentru a le obţine. Astfel, adeverinţele de venit şi atestatele fiscale vor putea fi cerute de instituţii la ANAF, care apoi le va transmite online către solicitanţi.

Implementarea noului sistem creează premisele eliminării prezenţei unui număr semnificativ de contribuabili la ghişeele ANAF ţinând cont de faptul că, anual, administraţiile fiscale eliberează în medie peste cinci milioane de adeverinţe de venit şi peste 300 de mii de certificate de atestare fiscală.

„Este o măsură foarte bună, care vine şi în ajutorul contribuabililor, care nu vor fi nevoiţi să se deplaseze zeci de kilometri, dar şi în ajutorul nostru, deoarece nu aglomerăm ghişeele”, a declarat Radu Ţurcanu, directorul general al AJFP Botoşani.

Măsura vine, însă, chiar după expirarea celei mai aglomerate perioade din an de la ghişeele fiscului, adică luna octombrie, atunci când se solicită actele de venit necesare dosarelor pentru ajutoarele la plata căldurii.

Autorităţile au încercat acum câţiva ani să încheie astfel de protocoale împotriva cozilor, însă acestea nu au avut efectul scontat.

Ministerul de Finanţe a pregătit mai multe măsuri de simplificare a procedurilor atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru mediul de afaceri. Una dintre acestea este propunerea ca persoanele cu datorii la Fisc să nu mai aibă toate conturile blocate pentru recuperarea creanţei, ci unul singur. De asemenea, se va pune poprire doar pe suma aferenta restanţei.

La cererea Fiscului, băncile vor putea pune poprire pe conturile celor cu datorii la stat în timp real. Şi la fel de rapidă va fi şi ridicarea popririi.

 

Deja ai votat!