spot_img
luni, decembrie 4, 2023
AcasăLocal BTProtocoale contra aglomeraţiei la Fisc

Protocoale contra aglomeraţiei la Fisc

De la sfârşitul toamnei, botoşănenii vor scăpa de drumurile şi cozile de la Fisc. Mai exact, de la 1 noiembrie, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) va încheia protocoale de schimb de informaţii cu instituţiile publice, inclusiv primăriile, astfel încât documentele care atestă situaţia fiscală a contribuabililor să fie transmise în format electronic, fără ca oamenii să fie nevoiţi să mai stea la cozi pentru a le obţine. Astfel, adeverinţele de venit şi atestatele fiscale vor putea fi cerute de instituţii la ANAF, care apoi le va transmite online către solicitanţi.

Implementarea noului sistem creează premisele eliminării prezenţei unui număr semnificativ de contribuabili la ghişeele ANAF ţinând cont de faptul că, anual, administraţiile fiscale eliberează în medie peste cinci milioane de adeverinţe de venit şi peste 300 de mii de certificate de atestare fiscală.

„Este o măsură foarte bună, care vine şi în ajutorul contribuabililor, care nu vor fi nevoiţi să se deplaseze zeci de kilometri, dar şi în ajutorul nostru, deoarece nu aglomerăm ghişeele”, a declarat Radu Ţurcanu, directorul general al AJFP Botoşani.

Măsura vine, însă, chiar după expirarea celei mai aglomerate perioade din an de la ghişeele fiscului, adică luna octombrie, atunci când se solicită actele de venit necesare dosarelor pentru ajutoarele la plata căldurii.

Autorităţile au încercat acum câţiva ani să încheie astfel de protocoale împotriva cozilor, însă acestea nu au avut efectul scontat.

Ministerul de Finanţe a pregătit mai multe măsuri de simplificare a procedurilor atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru mediul de afaceri. Una dintre acestea este propunerea ca persoanele cu datorii la Fisc să nu mai aibă toate conturile blocate pentru recuperarea creanţei, ci unul singur. De asemenea, se va pune poprire doar pe suma aferenta restanţei.

La cererea Fiscului, băncile vor putea pune poprire pe conturile celor cu datorii la stat în timp real. Şi la fel de rapidă va fi şi ridicarea popririi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
-0.9 ° C
-0.4 °
-3 °
73 %
2.2kmh
7 %
lun
-1 °
mar
3 °
mie
2 °
joi
1 °
vin
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Or fi trecut în grabă niște ucraineni și au luat bucata cu roșu.

EDITORIAL

„Astăzi, privind către comunitatea noastră vibrantă și plină de istorie, nu putem să nu reflectăm asupra valorilor care ne definesc și asupra direcției în...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde maghiran M-a făcut mama oltean Deși-n urbe umblă zvonul Că țara mea e Gabonul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...