miercuri, mai 15, 2024
AcasăLocalAi cârlig la mașină? Ce trebuie să faci pentru a evita amenda

Ai cârlig la mașină? Ce trebuie să faci pentru a evita amenda

Ai cârlig la mașină? Ce trebuie să faci pentru a evita amenda dacă mergi cu mașina în vacanță în Europa? Deși suntem în Uniunea Europeană, fiecare stat are legile sale, de care trebuie să tinem cont.

Dacă aveți un cârlig detașabil pe autoturism, n-ar fi rău ca înainte de a pleca la drum să verificați legislația privind cârligul de remorcare.

Verificați Cartea de identitate a vehiculului

În unele țări membre ale Uniunii Europene (UE) nu este permisă circulația cu acest dispozitiv de cuplare dacă nu tractați o remorcă sau o rulotă.

Altfel spus, pentru a evita amenzile, nu ar trebui lăsat la vedere dacă nu este folosit.

În plus, nu ar strica să vă uitați înainte și în Cartea de identitate a vehiculului (CIV), pentru a vedea dacă este trecut dispozitivul de cuplare, pentru a nu avea ulterior probleme cu autoritățile și cu legislația din țările europene.

În ultimii ani, cârligele auto au devenit populare printre șoferi, care le-au descoperit și alte utilizări în afară de remorcare, cum ar fi pentru transportul bicicletelor sau al echipamentelor pentru sporturile de iarnă.

Cel mai probabil, ca să nu mai existe bătăi de cap atunci când vine vorba despre demontarea unui cârlig de pe mașină (cârligul fix se poate demonta doar prin înlăturarea spoilerului), dar și pentru a oferi o soluție mai convenabilă și conformă cu legislația în ceea ce privește utilizarea lor în UE, unii producători au echipat din fabrică autovehiculele cu cârlig electric.

Trebuie să mergeți la Registrul Auto Român

Din iunie anul trecut, Registrul Auto Român (RAR) înscrie în Cartea de identitate a vehiculului (CIV) existența dispozitivului de cuplare, bineînțeles, numai dacă acesta este omologat și au fost respectate condițiile de montare.

Pentru că, dacă nu este inclus în echipamentul standard al vehiculului, cârligul poate fi cumpărat și montat ulterior, însă lucrarea trebuie să fie efectuată într-un atelier autorizat.

Pentru a fi trecut în Cartea de identitate a vehiculului (CIV), se merge la Registrul Auto Român (RAR) cu documentele de montare și cu autovehiculul având dispozitivul de cuplare montat complet, arată RAR într-un răspuns transmis la solicitarea „Ziarul de Iași”.

Continuarea în Ziarul de Iași

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.5 ° C
14.6 °
11.1 °
48 %
2.2kmh
100 %
mie
11 °
joi
17 °
vin
20 °
sâm
15 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Tot ăsta rămâne cel mai bun sistem antifurt la români. Mai ales că e și ieftin.

EDITORIAL

O vorbă înțeleaptă, larg răspândită, spune că gusturile nu se discută. Sunt întru totul de acord că deosebirile structurale care există între oameni afectează...

EPIGRAMA ZILEI

Au plecat toți în vacanță Chiar de nu și-au fixat ruta, Au lăsat în schimb, în clanță, Un bilet : NEAM DUS CU PLUTA !   Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...