sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăLocalPrimarul Cosmin Andrei rămâne sub control judiciar. Curtea de Apel a desființat...

Primarul Cosmin Andrei rămâne sub control judiciar. Curtea de Apel a desființat hotărârea privind revocarea măsurii

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, rămâne sub control judiciar. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au contestat decizia de vineri a Tribunalului Botoșani, prin care a fost revocată măsură preventivă, și au avut câștig de cauză. Astfel, în cursul zilei de astăzi, instanța de la Curtea de Apel a desființat hotărârea Tribunalului și a prelungit controlul judiciar.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Cum decizia este definitivă, restricțiile impuse au fost menținute.

„Desființează, în totalitate, încheierea atacată, şi rejudecând, în temeiul art. 348 alin. 2 Cod procedură penală rap. la art. 207 Cod procedură penală, constată legalitatea și temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată prin Ordonanța nr. 3/P/2024 din 02.02.2024 a D.N.A. Serviciul Teritorial Suceava, prelungită prin Ordonanța nr. 3/P/2024 din 25.03.2024 a D.N.A. Serviciul Teritorial Suceava, față de inculpatul ANDREI COSMIN – IONUȚ, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 78/2000.

În temeiul art. 207 alin. 4 Cod procedură penală rap. la art. 215 alin. 1 și 2 Cod procedură penală, menține măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpatul ANDREI COSMIN – IONUȚ, în aceleași condiții în care a fost luată, cu modificarea obligațiilor de la lit. b) ?i e) din ordonanță, în sensul informării și încuviințării prealabile a organului judiciar în fața căruia se află cauza (în loc de DNA ST Suceava)”, se arată în hotărârea Curții de Apel Suceava. Prin urmare, Cosmin Andrei rămâne sub control judiciar până la începutul lunii viitoare.

Ce măsuri trebuie să respecte Cosmin Andrei

Pe timpul cât se află sub control judiciar, primarul municipiului trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Pe 8 mai a.c., primarul municipiului Cosmin Andrei a fost trimis în judecată de către procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA, fiind acuzat de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Mai exact, este vorba despre utilizarea în mod nelegal a unor informații și facilitarea accesului unor persoane neautorizate la acestea, în scopul obținerii unor beneficii necuvenite. Ancheta procurorilor a relevat că primarul ar fi furnizat informații confidențiale unei candidate la un concurs pentru un post în cadrul administrației publice locale pe care o conducea. Astfel, aceasta ar fi obținut avantaje injuste, întrucât ar fi promovat concursul și ar fi ocupat poziția respectivă, generând prejudicii instituției și compromițând procesul de recrutare.

Toate acestea au ieșit la iveală pe 2 februarie a.c., când procurorii DNA au descins în municipiul Botoșani, unde au organizat două percheziții domiciliare, din care una în biroul primarului. Ulterior, acesta a fost plasat sub control judiciar, măsură care a fost prelungită cu încă 60 de zile, adică până la începutul lunii iunie.

Dosarul penal care vizează acuzațiile de corupție a fost trimis spre soluționare către Tribunalul Botoșani, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive Cosmin Andrei va beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer senin
16.6 ° C
16.7 °
16.1 °
97 %
2.3kmh
0 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...