Condamnat după ce a dat credinţa pe droguri

Fostul seminarist dorohoian Costin Başag, acum în vârstă de 25 de ani, arestat la sfârşitul lui noiembrie în urma unei acţiuni a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Vaslui, a fost condamnat definitiv, joi, de magistraţii Curţii de Apel Iaşi, la doi ani, cinci luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru trafic internaţional de droguri, trafic şi introducere în ţară de droguri de risc, deţinere de droguri în vederea consumului propriu şi efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive. În schimb, un alt botoşănean, Victor Constantin Luca, în vârstă de 26 de ani, ajuns şi el în boxa acuzaţilor, a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare cu executare pentru deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fără drept, în cazul lui magistraţii revocând o pedeapsă cu suspendare primită în 2013 de la Tribunalul Botoşani, pentru acelaşi gen de fapte. Fiind vorba de o sentinţă definitivă, Victor Constantin Luca a fost ridicat joi de poliţiştii de la Compartimentul Urmăriţi şi încarcerat în Penitenciarul Botoşani pentru executarea pedepsei.

 

Suspect dat de gol de propria reţetă

 

Cei doi au intrat în colimatorul poliţiştilor de la Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog anul trecut, după ce anchetatorii i-au luat urma lui Başag, care începuse să vândă etnobotanice unor tineri din Vaslui. Prins în flagrant imediat ce a ridicat un colet cu substanţe interzise, expediat din Spania, Başag a susţinut iniţial că este doar consumator, dar în urma percheziţiei anchetatorii au găsit în locuinţa acestuia un veritabil magazin, pe lângă droguri fiind descoperite sute de ambalaje pregătite pentru dozele ce urmau a fi vândute, precum şi un cântar pentru stabilirea cantităţilor.

Adiat, tânărul, originar din Săveni, a recunoscut că drogurile, respectiv Alfa-PVP, erau cumpărate de pe un site din Spania şi vândute mai apoi cu 100 de lei gramul. Ancheta a arătat că o parte a acestora era trimisă şi către Victor Constantin Luca.

Cazul a ieşit la iveală după ce o tânără care a „gustat” drogul vândut sub formă de pulbere a ajuns la spital. Ulterior, procurorii au ajuns la cei doi botoşăneni.

Trimişi în judecată, ei au recunoscut totul şi au solicitat să fie judecaţi în formulă simplificată, pe baza probelor administrate în anchetă. Realizând pericolul, mai ales că avea o condamnare mai veche, Victor Constantin Luca s-a oferit să facă parte dintr-un program de consiliere psihologică, la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog nr. III Bucureşti, însă acest lucru nu l-a salvat, magistraţii condamnându-l la închisoare cu executare.

 

Deja ai votat!