spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAlternativă pentru femeile care luptă cu maladia secolului

Alternativă pentru femeile care luptă cu maladia secolului

Femeile care au suferit mastectomii cauzate de cancerul la sân pot beneficia gratuit de reconstrucţie de sân cu implant prin intermediul Programului naţional de protezare de sân. Deşi în ţară există 18 centre unde se fac astfel de intervenţii, iar cele mai apropiate de Botoşani sunt cele două din Iaşi, respectiv Institutul Oncologic şi Spitalul Sfântul Spiridon, numărul celor care apelează la intervenţie este redus. Asta, deoarece femeile „schilodite” fizic, dar mai ales psihic de cancerul de sân nu vor să mai treacă prin alte operaţii, temându-se că boala ar putea reveni. Anul trecut, de exemplu, la Iaşi, abia dacă s-au făcut 10 operaţii de reconstrucţie mamară, deşi au fost bani pentru 40, iar medicii se tem că, din această cauză, se va ajunge ca Ministerul Sănătăţii să retragă banii pentru program. „Din nefericire, pacientele vin şi se interesează de program, sunt trecute pe listă, dar la o dată ulterioară revin şi ne anunţă că se mai gândesc şi că mai aşteaptă“, a spus ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional Oncologic.

Psihologii spun că, pe de o parte, pacientele doresc să redevină „normale“, dar, pe de altă parte, se tem de o posibilă recidivă, şi atunci renunţă să-şi refacă sânul pierdut, cu toate că procedura este gratuită.

 

Platformă online în sprijinul pacientelor

 

În Moldova sunt luate în evidenţă aproape jumătate din cazurile de cancer la sân din România, respectiv aproape 4.000 de cazuri din cele 8.000 existente la nivel naţional, iar mai mult de jumătate dintre paciente ajung la o mastectomie totală sau parţială. La Botoşani, anual sunt diagnosticate cu cancer mamar în jur de 60 de femei, dintre care peste 20 în stadiu foarte avansat şi nu mai pot fi salvate.

Specialiştii recomandă ca după vârsta de 20 de ani femeile să-şi facă cel puţin o dată la trei ani un control mamar şi o examinare clinică a sânilor. După 40 de ani, aceste investigaţii trebuie să fie anuale. Potrivit celui mai recent recensământ, cel din 2011, în judeţ trăiesc în jur 55.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani. Din acest total doar câteva sute ajung anual la medic pentru o mamografie.

În sprijinul acestora a fost creată şi platformă online, planetaroz.ro, unde femeile pot afla date despre cancerul la sân şi reconstrucţie şi pot primi consiliere psihologică.

De anul acesta, femeile beneficiază şi de RMN gratuit pentru depistarea precoce a cancerului la sân.

 

CASETA:

Operaţia durează 45 de minute

 

Pentru a beneficia de o operaţie de reconstrucţie cu implant, o pacientă trebuie să fie asigurată la Casa de Sănătate, să se prezinte la spital cu o trimitere de la medicul de familie, plus recomandare de la oncolog cum că este aptă pentru reconstrucţie. “Este bine de ştiut că reconstrucţia se poate începe în acelaşi timp cu rezecţia oncologică, pentru că expanderul/implantul nu impietează tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia”, a explicat un medic specialist în chirurgie plastică, adăugând că operaţia de reconstrucţie cu implant nu se poate face în cazul în care tumora nu a fost bine extirpată.

Potrivit specialiştilor, operaţia pentru implantarea expanderului este puţin invazivă, durează aproximativ 45 de minute, iar recuperarea totală se face cam după o săptămână, din care primele 2-3 zile sunt petrecute în spital.

După aproximativ două săptămâni începe procesul de umflare a expanderului, care presupune 5-8 vizite la spital. Şi acest proces este neinvaziv, se face prin folosirea unei seringi, cu care se introduce ser în balonul expander. Această procedură durează aproximativ două luni.

În funcţie de caz, opţional, se mai poate aştepta o perioadă pentru definitivarea procesului de expandare, apoi urmează scoaterea expanderului şi montarea implantului, care se fac într-o singură intervenţie de o oră.

 

– Tudor CHIRIAC

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...